ßßß Cookit - przepis na SAŁATKA Z PIECZONYCH BURACZKÓW I SZPINAKU Z KOZIM SEREM W BALSAMICZNYM SOSIE

SAŁATKA Z PIECZONYCH BURACZKÓW I SZPINAKU Z KOZIM SEREM W BALSAMICZNYM SOSIE

nazwa

Wykonanie

Nieraz już pisałam, że uwielbiam późne lato za przepyszne warzywa i owoce. Ostatnio na targu kupiłam szpinak i niewielkie buraczki, wymyśliłam więc z nich sałatkę. Buraczki upiekłam, bo takie mi najbardziej smakują, zrobiłam do nich sos na bazie octu balsamicznego, położyłam na szpinakowych liściach . Do tego podpasował mi kozi ser, a kolorowy pieprz z młynka dopełnił smaku.
4 średnie buraczki
Garść liści szpinaku
½ koziego serka
2 łyżki oliwy
2 łyżki octu balsamicznego
Sól ziołowa
Kolorowy pieprz z młynka
Buraczki upiekłam w 180 C, około pół godziny. Ciepłe obrałam, wystudziłam. Pokroiłam na cienkie plastry.
Szpinakowe liście bez ogonków umyłam i osuszyłam. Ułożyłam na talerzu, posypałam solą ziołową. Na to poukładałam plasterki buraczków i polałam sosem z octu balsamicznego, oliwy i soli ziołowej. Pokruszyłam na wierzch kozi ser, posypałam świeżo zmielonym kolorowym pieprzem.
Muszę przyznać, że super to wszystko razem smakowało. Buraczki pasowały i do szpinaku i do koziego zera a sos i przyprawy nadały sałatce harmonijny smak. Teraz, póki jest jeszcze świeży szpinak a buraczki są w najlepszej fazie, ledwo co wydobyte z ziemi – to nie tylko smaczna ale i pełna witamin i mikroelementów potrawa.
Smacznego !
Przypominam, że w ramach Akademii Przyszłości zbieram na indeks dla Kacpra. Szczegóły we wpisie z 3 września. Specjalny widget ułatwiający wpłaty jest z boku bloga .
Źródło:http://grazynagotuje.pl/buraczki-pieczone-w-balsamico-na-szpinaku-i-z-kozim-serem