Wykonanie
Latem lubię łączyć pieczone ciasta z formą zimnego deseru. Mam taki przepis na proste ciasto
biszkoptowe, które bardzo dobrze pasuje jako spód pod tego typu słodkości.
Truskawki chyba najlepiej sprawdzają się w takich deserach.To ciasto przygotowane na letni, poprzedni upalny weekend rozeszło się błyskawicznie. Podaję przepis teraz, bo może komuś się przyda jeszcze na Dzień Taty
biszkopt, taki jak tutaj500 ml kremówki i 3 łyżki
cukru-pudru lub 2
śnieżki2
galaretkimiseczka
truskawekBiszkopt najlepiej upiec w głębszej formie, żeby pianka się zmieściła. Jeśli urośnie za wysoki, można go odpowiednio ściąć, a resztę podać np. przełożoną
konfiturą.
Galaretki rozpuszczamy w nieco mniejszej ilości
wody , 1, 5 szklanki na jedną. Studzimy dokładnie mieszając. Gdy zaczynają gęstnieć, dodajemy ubitą z
cukrem-pudrem
śmietankę lub
śnieżkę, dokładnie mieszamy. Masę wstawiamy na chwilę do lodówki. Kładziemy cienką warstwę na placek i wtykamy w nią
truskawki, wstawiamy do lodówki na około 15 minut, resztę pianki trzymając w pokojowej temperaturze, żeby za szybko nie zastygła.Gdy pianka z
truskawkami zastygnie, wykładamy na ciasto jej resztę i ponownie wkładamy do lodówki. Po 2-3 godzinach możemy kroić placek.Jest nie tylko smaczny, ale i efektowny. Warto zrobić go w sezonie
owocowym, nie tylko z
truskawkami.Smacznego !