Wykonanie
![](/Data/Images/znotatnikakrychy.blogspot.com\2014_slash_06_slash_mrozony-torcik-truskawkowy/l/-627143354.jpg)
Sezon
truskawkowy zaczęłam od przygotowania deseru z moją ulubioną pianką w roli głównej . Chociaż uwielbiam
kremy śmietankowe, budyniowe, maślane zdecydowałam się na tę bardziej dietetyczną formę przygotowania
truskawkowego torciku.Jest to niezwykle prosty torcik
truskawkowy, który po przygotowaniu należy zamrozić.
![](/Data/Images/znotatnikakrychy.blogspot.com\2014_slash_06_slash_mrozony-torcik-truskawkowy/l/910323061.jpg)
Delikatna pianka truskawkowa po wyjęciu z zamrażalnika łatwo się kroi i szybko rozmraża, a konsystencji swoją przypomina
lody. Chętnie wracam do tej właśnie formy deseru, ponieważ nie wymaga zbyt wielkiego nakładu pracy,a do przygotowania go potrzeba niewiele składników.Torcik można przygotować wcześniej i podawać w dowolnym momencie.Składniki : /na tortownicę ok.20 cm/1 białko/z dużego jajka/4 pełne łyżki
cukru150 g dojrzałych
truskawekbiszkopty podłużne typu "języczki" / u mnie Pavessini/ , /ilość w-g uznania/oraz ok.1 szklanki zmiksowanych
truskawek2-3 łyżki
likieru owocowego![](/Data/Images/znotatnikakrychy.blogspot.com\2014_slash_06_slash_mrozony-torcik-truskawkowy/l/-1868392134.jpg)
Wykonanie:-
Truskawki zmiksować z
cukrem na jednolity mus.-Dodać świeże
białko i ubijać przy pomocy miksera ,aż do uzyskania gęstej piany.-Dno i boki tortownicy wyłożyć
biszkoptami.-Połowę pianki truskawkowej przełożyć na
biszkopty.-Ułożyć ponownie warstwę
biszkoptów i pokryć pozostałą masą / masa nie musi przylegać ściśle do
boków tortownicy/.-Całość zalać musem
truskawkowym zmieszanym z
likierem / powinien delikatnie spłynąć po bokach/.-Gotowy torcik owinąć folią i wstawić na kilka godzin do zamrażalnika.
![](/Data/Images/znotatnikakrychy.blogspot.com\2014_slash_06_slash_mrozony-torcik-truskawkowy/l/-778749976.jpg)