ßßß Cookit - przepis na Przepis na sorbet jeżynowy

Przepis na sorbet jeżynowy

nazwa

Wykonanie

Upały, upały, a na nas czas jechać do domu. Mamy nadzieję, że zabierzemy trochę polskiego ciepła do Szwecji. Samochód zapakowany i zaraz ruszamy w stronę Świnoujścia. Na pożegnanie mam dla Was wspaniały przepis na upały sorbet jeżynowy.
Sorbet jeżynowy to mój pierwszy sorbet i bardzo się cieszę, że go zrobiłam, bo smakował niesamowicie. Wspaniale gasi pragnienie i jest taki zdrowy! Nic dziwnego, tyle w nim owoców. Owocowe sorbety czy owocowe lody domowej roboty to moje panaceum na upalne dni!
Pyszny deser, bardzo orzeźwiający i lekki ze świeżych jeżyn z dodatkiem piany z białek i golden syropu. Bardzo polecam i do usłyszenia już ze Szwecji.
Przepis na sorbet jeżynowy
Składniki: na 2 ½ l sorbetu jeżynowego
1 kg świeżych jeżyn
5 białek
250 ml ljussirap
100 ml cukru
Wykonanie:
Zmiksuj jeżyny po czym przetrzyj je przez sito i wymieszaj z golden syropem.
Upij pianę na sztywno, dodając na końcu cukier.
Wymieszaj wszystkie składniki i zamroź sorbet. Mi to zajęło prawie 10 godzin. Ja mieszałam sorbet co godzinę przez pierwsze 4 godziny.
Polecane przepisy
Tort lodowy jeżynowy
…jeszcze więcej jeżyn
Przepis miesiąca – lody, sorbety, parfait i semifreddo
Lody rabarbarowe z wanilią
Przepis na malinowe parfait
Źródło:http://codojedzenia.pl/przepis-na-sorbet-jezynowy