ßßß
Przepis na te ciastka stworzyłam... przez przypadek :-) Miały wyjść inne, ale pomyliłam trochę składniki, i tak powstały najlepsze ciasteczka świata ;-). Są niezwykle delikatne i kruchutkie. Swoją strukturą przypominają ciasto francuskie. A smak jest niesamowity...Składniki na około 60 sztuk:280 g mąki pszennej250 g masła, schłodzonego5 łyżek gęstej śmietany 18%1 żółtkoPonadto:1 białko do posmarowaniacukier kryształ do posypaniaWszystkie składniki szybko zagnieść a następnie rozwałkować, lekko podsypując mąką. Wykrajać niezbyt cienkie ciasteczka.Przed samym pieczeniem posmarować roztrzepanym białkiem, oprószyć cukrem kryształem, mocno przyklejając go do ciastek.Piec na blaszce wysmarowanej masłem i oprószonej mąką (lub wyłożonej papierem do pieczenia) przez około 17 - 20 minut, w temperaturze 175ºC, do lekkiego zrumienienia. Wystudzić na kratce.Smacznego :-).