Wykonanie
Przepis na te
ciastka stworzyłam... przez przypadek :-) Miały wyjść inne, ale pomyliłam trochę składniki, i tak powstały najlepsze
ciasteczka świata ;-). Są niezwykle delikatne i kruchutkie. Swoją strukturą przypominają
ciasto francuskie. A smak jest niesamowity...Składniki na około 60 sztuk:280 g
mąki pszennej250 g
masła, schłodzonego5 łyżek gęstej
śmietany 18%1
żółtkoPonadto:1
białko do posmarowania
cukier kryształ do posypaniaWszystkie składniki szybko zagnieść a następnie rozwałkować, lekko podsypując
mąką. Wykrajać niezbyt cienkie
ciasteczka.Przed samym pieczeniem posmarować roztrzepanym
białkiem, oprószyć
cukrem kryształem, mocno przyklejając go do
ciastek.Piec na blaszce wysmarowanej
masłem i oprószonej
mąką (lub wyłożonej papierem do pieczenia) przez około 17 - 20 minut, w temperaturze 175ºC, do lekkiego zrumienienia. Wystudzić na kratce.Smacznego :-).