Wykonanie
Najprostszy przepis na
konfiturę z
moreli-
cukier z
wanilią może być z powodzeniem zastąpiony zwykłym kryształem. Przed zasypaniem
owoców cukrem koniecznie sprawdźcie, jak bardzo są słodkie- możecie wtedy zmniejszyć ilość
cukru nawet o połowę. Taka lekko kwaśna
konfitura będzie świetnym nadzieniem do świątecznych pierniczków albo słodkich racuchów czy naleśników. Jeżeli skórki
moreli Wam przeszkadzają gotową
konfiturę przecedźcie przez sito.
Składniki na
konfiturę morelową:1 kg
moreli150 g
cukru50 g
cukru z
waniliąMorele pokroić na połowy, wypestkować.
Owoce włożyć do szerokiego garnka, zasypać
cukrem i
cukrem z
wanilią, odstawić na 15 minut, by puściły sok.Gotować
konfiturę przez około 1,5 godziny, do odparowania większości soku. Przełożyć do wyparzonych słoików i szczelnie zakręcić, odstawić do góry dnem. Smacznego!