Wykonanie
U nas w weekendy na śniadanie już obowiązkowo muszą być gofry :) Nie zabrakło ich dzisiaj. Już mogliście znaleźć na moim blogu przepisy na gofry,
między innymi moje ulubione, to na
mące owsianej. Dzisiaj ze względu na alergie mojego
męża zrobiliśmy gofry bezglutenowe :)
Przepis z
mąką owsianą znajdziecie tutajPrzepis z
mąką pełnoziarnistą znajdziecie tutajPRZEPIS:Składniki:2 szklanki
wodymąka bezglutenowa (uniwersalny mix)
mąka kukurydziana
mąka ziemniaczana1-2 łyżeczki
proszku do pieczenia2
jaja1. Oddzielamy
białko od
żółtka i
białko ubijamy na sztywną pianę.2. Do
wody dodajemy
żółtko i około 5-7 łyżek
maki bezglutenowej, 4 łyżki
mąki kukurydzianej, 2 łyżki
mąki ziemniaczanej,
proszek do pieczenia i
żółtka. Wszystko mieszamy. Ciasto powinno być gęste, więc jeśli będzie za rzadkie dodajemy więcej
mąki bezglutenowej.3. Na koniec dodajemy pianę z
białek i delikatnie mieszamy.4. Pieczemy w gofrownicy.Podajemy z
owocami i ulubionymi dodatkami