Wykonanie
Dzisiaj zadano mi pytanie: " co ja sądzę o cukrze brązowym? i czy warto nim zastępować
cukier biały np. w herbacie?".

Najbardziej popularnym
cukrem dodawanym do
herbat, ciast, deserów jest tradycyjny
cukier biały, który pozyskiwany jest z
buraków. Jest on najbardziej dostępny i najtańszy ze wszystkich rodzajów
cukrów, znajdujących się na rynku.
Cukier biały jest najbardziej przetworzonym, rafinowanym (oczyszczonym)
cukrem, który zawiera przede wszystkim 99,8% sacharozy. Podczas produkcji, jest on oczyszczany z melasy, przez co pozbawiany jest również minerałów.Kolejnym równie popularny, ale nieco droższym jest
cukier tzw. brązowy (nierafinowany), czyli tak na prawdę jest to
cukier buraczany (biały), ale z dodatkiem melasy. Melasy nieco wzbogaca
cukier o takie składniki mineralne jak: żelazo, magnez, potas, wapń. Tak na prawdę wymienione minerały są zawarte w cukrze w śladowych ilościach, a biorąc pod uwagę ilość spożywanego
cukru, ich ilość nie ma znaczenia w codziennej diecie. Pominięcie procesu rafinacji, czyli pozostawienie melasy nadaje kolor brązowy . Zatem ciągle
cukier brązowy pozostaje "
cukrem" i jest to ciągle sacharoza.
Cukier trzcinowy, czyli kolejna "zdrowsza" wersja
cukru białego. Ale czy tak na prawdę zdrowsza.
Cukier trzcinowy to tak samo jak
cukier brązowy (czyli buraczany nierafinowany), czy biały rafinowany, sacharoza. Jej zawartość od
cukru białego, podobnie jak w brązowym różni się tylko o 2%.
Cukier ten różni się tylko od buraczanego tym, że jest pozyskiwany z trzciny.Ostatnio coraz bardziej popularny staje się
cukier palmowy. To ciągle sacharoza. W tym przypadku (70 – 79%). Pozostałe jego składniki to glukoza i fruktoza (3 – 9 % każdy), więc nieco lepiej od pozostałych
cukrów. Jednak jego kaloryczność ciągle pozostaje wysoka. Zatem czy warto uzywać go jako zamiennika tradycyjnego cukru?Porównanie kaloryczne w 100g
cukrówCukier biały rafinowany 396 kcal
Cukier brązowy (nierafinowany) 373 kcal
Cukier trzcinowy 370 kcal
Cukier z
palmy 389 kcalCzym można zastępować cukier?Chyba najbardziej popularna jest ostatnio
stewia. Jej liście nie zawierają 0 kcal . Jednak już po przetworzeniu do postaci proszku czy
syropu warto zawsze zwrócić na skład i kaloryczność. Zatem jeśli
stewia, to przede wszystkim suszone liście.
Ksylitol, który pozyskiwany jest z brzozy. Jego kaloryczność w 100g to 240 kcal . Jednak często ze względu na swoją cenę nie jest chętnie kupowany.Erytrytol, jest zaraz obok stewi i
ksylitolu bardzo dobrą alternatywą do zastąpienia
cukru. Posiada bardzo niski indeks glikemiczny bliski
zeru i kaloryczność równą 20 kcal w 100g, co
daje nam ok 1 kcal na 1 łyżeczkę.
Syrop z agawy, często zastępuje nam
cukier, ale niestety tez jest kaloryczny, bo w 100g 310 kcal. Zawsze to jakaś alternatywa. Jednakże nie polecam ze względuna dużą zawartość fruktozy.No i wreszcie
miód . Również bardzo kaloryczny, ale ze względu na swój skład i walory zdrowotne częściej polecany i również stosowany przeze mnie w kuchni. 100g ok.324 kcal.

Podsumowując,
mogę napisać, że jeżeli pracujemy na zmianą nawyków żywieniowych i chcemy np. zredukować naszą masę ciała (schudnąć), powinniśmy ograniczyć do minimum lub wykluczyć zupełnie z naszego codziennego jadłospisu wszelkiego rodzaju
cukry i jego odpowiedniki....no oprócz liści
stewii, która nawet mimo swojego specyficznego posmaku nadaje się do domowych wypieków.