ßßß Cookit - przepis na Tort bezowy gotowy

Tort bezowy gotowy

nazwa

Wykonanie

W poczekalni u lekarza (jak na ironię do stomatologa), wpadła mi w ręce kolorowa gazeta, a w niej dodatek „Torty mistrzów cukierni”. Torty, które tam znalazły robiły wizualnie gigantyczne wrażenie, choć domyślam się, że na dojście do odpowiedniej wprawy potrzeba sporo czasu.
Mój wybór padł na tort bezowy z tego względu, że robiłam go zaraz po ostatnim przepisie – Likierze jajecznym, stąd zostało mi trochę wolnych białek. Nie wyszedł tak pięknie jak na zdjęciach w gazecie, ale smakował wyśmienicie.
Składniki :
Beza
200 ml białek
34 dag cukru białego
Krem :
40 dag masła
30 dag cukru pudru
350 ml śmietany 36% (przed przygotowaniem powinna być w temperaturze pokojowej, a nie prosto z lodówki)
33 dag ciemnej czekolady o zawartości kakao minimum 53% (wcześniej należy ją rozpuścić i przestudzić) lub gotowy czekoladowy krem do tortów (wtedy składniki zgodnie z tym co napisane na odwrocie opakowania)
Zaczynamy od naszej bezy czyli ubijamy mikserem białka w trakcie powoli dosypując cukier. Efekt końcowy – piana ubita na sztywno.
Na papierze do pieczenia/pergaminie, rysujemy koło o średnicy około 24 cm (dwa – na każdym papierze po jednym) i albo z rękawa cukierniczego albo drewnianą łyżką wyciskamy/wykładamy na koła pianę formując krążki.
Wstawiamy je do piekarnika nagrzanego do 145’C i pieczemy przez 60 minut. Następnie wyłączamy piekarnik, studzimy i jednocześnie suszymy. Uważaj, bo krążki są bardzo delikatne i łatwo ulegają złamaniu. Jak chcesz je przełożyć np. na kratkę z piekarnika, by nie przypiekły się za bardzo od rozgrzanej blachy od spodu, to najpierw „odetnij” je od papieru, wsuwając pod spód ostry nóż.
Aby przygotować krem, należy ucierać masło z cukrem pudrem do momentu aż masa zbieleje. Następnie powoli dodawaj śmietanę i mieszaj do uzyskania jednolitej masy. Na samym końcu dodaj czekoladę (wcześniej rozpuszczoną i lekko przestudzoną). Przygotowanym (lub „kupnym”) kremem przełóż zimne krążki i udekoruj według uznania.
Źródło:http://bettycook.pl/2014/04/tort-bezowy-slodkim-kremem