ßßß
Masło i jajko wyciągamy wcześniej z lodówki, aby doszły do temperatury pokojowej. Mąkę mieszamy z sodą i szczyptą soli. Kiedy masło będzie już miękkie, ucieramy je z cukrem i cukrem waniliowym – możesz użyć miksera, chociaż ja robiłam to drewnianą łyżką i wyszło idealnie. Następnie wbijamy jedno całe jajko i razem mieszamy. Dodajemy mąkę, płatki owsiane i rodzynki i całość razem mieszamy. Na koniec mieszamy masę dłońmi – dzięki temu jesteśmy w stanie bardziej równomiernie wymieszać wszystkie składniki.Formujemy kulki wielkości dorodnego orzecha włoskiego, lekko spłaszczamy i układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Zachowujemy między nimi odstępy, ponieważ w trakcie pieczenia trochę nam się „rozpłyną”. Wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 170’C i pieczemy przez około 15 minut. (Piekarnik rozgrzałam góra-dół, a potem, gdy wsadziłam ciasteczka włączyłam termo-obieg, ale można na odwrót, lub tylko góra-dół, w zależności jaki macie piekarnik).
Wielkie mniamZuziakowi też tak smakowały, że aż żal każdego okruszka 😀

