Wykonanie

W moich okolicach
mieści się firma, która jest producentem
lodów oraz wyrobów cukierniczych. W samej Częstochowie oraz okolicach mają wiele kawiarenek, a ich wyroby są na prawdę na medal. Tam właśnie wpadłam na pomysł
ciasteczek owsianych. Ich są świetne, moje wyszły jeszcze lepszePolecam szczególnie z uwagi na wyjątkową prostotę przygotowania. O składniki nie trzeba się martwić, gdyż z pewnością macie je pod ręką.ReklamaSzybko i smacznie dla własnej przyjemności lub w wypadku nalotu niespodziewanych gości!Składniki :2,5 szklanki
płatków owsianych górskich1 szklanka
mąki1 kostka
masła (200g)1
jajko¾ szklanki
cukru białego (jeżeli macie brązowy możecie go nim zastąpić)1 opakowanie
cukru waniliowego (małe)½ szklanki
rodzynek½ łyżeczki
sodyszczypta
soli
Masło i
jajko wyciągamy wcześniej z lodówki, aby doszły do temperatury pokojowej.
Mąkę mieszamy z
sodą i szczyptą
soli. Kiedy
masło będzie już miękkie, ucieramy je z
cukrem i
cukrem waniliowym – możesz użyć miksera, chociaż ja robiłam to drewnianą łyżką i wyszło idealnie. Następnie wbijamy jedno całe
jajko i razem mieszamy. Dodajemy
mąkę,
płatki owsiane i
rodzynki i całość razem mieszamy. Na koniec mieszamy masę dłońmi – dzięki temu jesteśmy w stanie bardziej równomiernie wymieszać wszystkie składniki.Formujemy kulki wielkości dorodnego
orzecha włoskiego, lekko spłaszczamy i układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Zachowujemy
między nimi odstępy, ponieważ w trakcie pieczenia trochę nam się „rozpłyną”. Wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 170’C i pieczemy przez około 15 minut. (Piekarnik rozgrzałam góra-dół, a
potem, gdy wsadziłam
ciasteczka włączyłam termo-obieg, ale można na odwrót, lub tylko góra-dół, w zależności jaki macie piekarnik).


Wielkie mniamZuziakowi też tak smakowały, że aż żal każdego okruszka 😀


