ßßß
Najczęściej zawierają one od 8 do 14% alkoholu (choć są też i takie które osiągają nawet i 16%). Popularne są różne odmiany musujące (np. szampan), bądź lekko musujące (bardzo lubiany przeze mnie Mateus).A teraz najważniejsze, czyli co, jak i kiedy!Podział na konsumpcję wygląda następująco :Podajemy je do posiłków. Z reguły są to wina wytrawne i półsłodkie.Wina deserowe :Podajemy je po posiłkach. Zazwyczaj są to wina słodkie i półsłodkie.Wina likierowe :Rodzaj win podawany po posiłkach i raczej okazjonalnie. Są one z reguły słodkie o mocnym smaku i mają większą zawartość alkoholu.Do przekąsek najodpowiedniejsze są wina wytrawne, gorzkie, zimne. Podawać je należy w kieliszku, którego można napełnić do pełna. Jeżeli chodzi o dania główne:Do ciemnego mięsa, jak i dań z grzybów, tłustych serów, najlepiej jest podać wino czerwone, wytrawne, zaś do drobiu ewentualnie można podać wino białe. Mowa tutaj o przyjęciu domowym, gdyż do drobiu na wystawnych przyjęciach raczej podajemy wino czerwone wytrawne;Ryby, białe mięsa oraz potrawy z jaj są to dania do których najczęściej podajemy wino białe wytrawne;Do deserów oczywiście najlepsze są wina słodkie, a także musujące.Ponieważ powyżej poruszyłam skromnie temat temperatury wina, dodam jeszcze, że jest ona niezwykle istotna i zależy od gatunku wina.Te stare rocznikowo („szlachetne”) podawać należy najlepiej w temperaturze ok. 18°C . Podobnie podajemy wina czerwone wytrawne tj. w temp. 16- 18°C .Te do deserów powinny być już chłodniejsze – ok. 12 – 16°C.Wina białe wytrawne i różowe najlepsze są podane w temperaturze 8 – 10°C .To akurat etykieta dla smakoszy. Wiadomo, w domu podajemy tak jak lubimy – ja np. wolę schłodzone.Jakie kieliszki?
Kieliszki powinny być wykonane z przeźroczystego, bezbarwnego szkła i mieć kształt tulipana. Czasza powinna być szersza u dołu, zwężając się ku górze. Powinny być dość duże. Większa objętość szkła pozwala cieszyć się zapachem wina. Do win musujących używamy wysokich, podłużnych kieliszków (typu flet).A kiedy mamy już gości… (i chcemy błysnąć naszym obyciem)Wysokość z jakiej nalewamy wino do kieliszka zależy od gatunku wina. Otóż białe nalewamy z wysokości 5 cm, czerwone 1 cm, musujące 10 cm.Jeżeli posiadamy więcej niż jedną butelkę i planujemy je skonsumować, należy zacząć od tej najmłodszej, kończąc na najstarszej.Kiedy podajemy wino, nie wolno nam zasłaniać etykiety, a samą butelkę powinniśmy trzymać z prawej strony, nie dotykając kieliszka szyjką.Kraj pochodzenia?
Nie od dziś wiadomo, że najlepsze i cieszące się największą popularnością wina pochodzą Hiszpanii, Francji, Włoch, Chile czy z Argentyny. Zdaję się tu jednak na swój smak oraz możliwości finansowe. Na półkach znajdziemy również wersje bardziej oszczędnościowe, jak kultowa bułgarska Sophia czy przebój sklepików osiedlowych – Fresco.
***********************Apeluję przy tym o zachowanie umiaru i picie z kulturąNie każdy wie, że wino w rozsądnych ilościach ma bardzo dobry wpływ na nasze zdrowie (zwłaszcza czerwone). Dobrze wpływa na układ krwionośny i serce, chroni przed nowotworami i cukrzycą, podnosi estrogen u kobiet. I co najważniejsze dla niektórych – przyśpiesza metabolizm!reklama