ßßß Cookit - przepis na Faworki

Faworki

nazwa

Wykonanie

Choć mijają dwa tygodnie od tłustego czwartku, faworki, zwane często chrustem, możesz przecież przyrządzić zawsze wtedy, kiedy masz na to ochotę. Robiłam je pierwszy raz, wyszło chyba nie najgorzej.
Podam prosty przepis, gdyż bałam ryzykować się bardziej efektownymi szarżami
Składniki :
250 gram mąki
¼ kostki masła
5 jajek (a w zasadzie to samych żółtek)
50 gram spirytusu
4 kostki smalcu (minimum)
cukier puder
Mąkę odmierzamy i przesiewamy przez sito. Rozbijamy jaja i oddzielamy żółtko od białka. Następnie dodajemy do mąki masło i razem szatkujemy. Robimy na środku naszej kupki otworek i wlewamy w niego żółtka oraz 50-tkę spirytusu oraz szczyptę soli.
Reklama
W szerokim naczyniu (garnku) rozpuszczamy kostki smalcu i gdy już się mocno rozgrzeje, wrzucamy do niego faworki. Pamiętaj, że każda kolejna wrzucona partia robi się szybciej ciemniejsza, więc uważaj, by ich nie spalić. Po usmażeniu, wykładaj na papierowy ręcznik, by odsączyć nadmiar tłuszczu.
Jak ostygną, posyp cukrem pudrem, smacznego!
Źródło:http://bettycook.pl/2013/02/faworki