Wykonanie
Choć mijają dwa tygodnie od tłustego czwartku,
faworki, zwane często chrustem, możesz przecież przyrządzić zawsze wtedy, kiedy masz na to ochotę. Robiłam je pierwszy raz, wyszło chyba nie najgorzej.Podam prosty przepis, gdyż bałam ryzykować się bardziej efektownymi szarżamiSkładniki :250 gram
mąki¼ kostki
masła5
jajek (a w zasadzie to samych
żółtek)50 gram
spirytusu4 kostki
smalcu (minimum)
cukier puderMąkę odmierzamy i przesiewamy przez sito. Rozbijamy
jaja i oddzielamy
żółtko od
białka. Następnie dodajemy do
mąki masło i razem szatkujemy. Robimy na środku naszej kupki otworek i wlewamy w niego
żółtka oraz 50-tkę
spirytusu oraz szczyptę
soli.Reklama
W szerokim naczyniu (garnku) rozpuszczamy kostki
smalcu i gdy już się mocno rozgrzeje, wrzucamy do niego
faworki. Pamiętaj, że każda kolejna wrzucona partia robi się szybciej ciemniejsza, więc uważaj, by ich nie spalić. Po usmażeniu, wykładaj na papierowy ręcznik, by odsączyć nadmiar tłuszczu.
Jak ostygną, posyp
cukrem pudrem, smacznego!