ßßß Cookit - przepis na Gotowane roladki z nadzieniem brokułowym

Gotowane roladki z nadzieniem brokułowym

nazwa

Wykonanie

Składniki:
1 podwójny filet z kurczaka
przyprawa pikantna do kurczaka
papryka słodka mielona
przyprawa do potraw
pieprz cytrynowy
1 łyżeczka papryki słodkiej w płatkach
1 brokuł
folia spożywcza
Wykonanie:
Filet z kurczaka dokładnie, myjemy, osuszamy i dzielimy na mniejsze kawałki, powinno nam wyjść ok. 8 małych kawałków z podwójnego fileta. Następnie rozbijamy mięso tłuczkiem owiniętym w folię (tak jak na schabowe). Łączymy ze sobą wszystkie przyprawy, mieszamy, po czym posypujemy delikatnie mięso z obu stron i odkładamy. Brokuł myjemy, osuszamy i odcinamy różyczki. Wkładamy do garnka, zalewamy wodą i solimy, gotujemy na miękko. Ugotowany brokuł odcedzamy studzimy i blendujemy.
Na płacie mięsa układamy grubo farszu, zaginając boki do środka i zwijając mięso tworząc rulonik. Na blacie rozwijamy folię spożywczą, ucinamy kawałek, kładziemy roladkę i zawijamy ją w folię spożywczą, końce skręcamy, tworząc cukiereczki, końce związujemy nitką. Gotowe roladki wkładamy do lodówki na około 30-40 minut. Po tym czasie wyjmujemy je i wrzucamy do gotującej się wody. Gotujemy na małym ogniu przez około 35 minut. Wyjmujemy z wody oraz foli spożywczej.
Należy pamiętać, aby mięso roladek dobrze doprawić, gdyż później nie będzie już takiej możliwości. Podajemy z ulubionymi dodatkami.
Źródło:http://martawkuchni.blog.pl/2013/11/05/gotowane-roladki-z-nadzieniem-brokulowym