Składniki:3 krążki biszkoptowe250 g serka mascarpone600 ml śmietany kremówki2 łyżki cukru pudru4 śmietan-fixy200 g gotowej masy karmelowej (krówkowej)½ szklanki orzechów włoskich10 daktyliDekoracja:200 ml śmietany kremówki1 łyżka cukru pudru1 śmietan-fixdaktylesuszone owoceWykonanie:Jeżeli nie używamy gotowych krążków biszkoptowych to w pierwszej kolejności pieczemy biszkopt i kroimy go na 3 równe krążki. Następnie przygotowujemy krem. Daktyle kroimy w drobną kostkę, natomiast orzechy włoskie blendujemy. Do jednej miski wlewamy śmietanę kremówkę (należy pamiętać, że śmietana przed ubiciem musi być bardzo dobrze schłodzona) i ubijamy ją na najwyższych obrotach miksera, pod koniec ubijania dodajemy cukier puder oraz śmietan-fixy, co sprawia, że śmietana utrzyma odpowiednią konsystencję. Do drugiej miski wkładamy serekmascarpone oraz masę karmelową i ubijamy mikserem na gładką masę. Obie masy delikatnie łączymy ze sobą, robimy to ręcznie pamiętając aby do mascarpone i masy karmelowej dodać ubitą śmietanę, nigdy na odwrót. Na koniec wsypujemy posiekane bakalie i mieszamy do momentu aż wszystkie składniki połączą się ze sobą.Na tortownicy układamy krążek biszkoptowy na który wykładamy połowę masy, przykrywamy następnym i wykładamy resztę masy i przykrywamy ostatnim krążkiem. Ubijamy śmietanę kremówkę tak jak na krem, pamiętając aby pod koniec dodać cukier puder oraz śmietan-fix. Bitą śmietaną przykrywamy tort i dekorujemy według uznania.Danie bierze udział w akcji: