ßßß
Składniki:Krem budyniowy:2 budynie¾ litra mleka 3,2%250 g miękkiego masła śmietankowego½ szklanki cukru pudru1 cukier waniliowyBita śmietana:500 ml śmietany 30%2 śmietan fixy3 łyżki cukru pudruDodatkowo:8 paczek herbatników petit beurre (o maślanym posmaku)1 puszka gotowej masy krówkowej1 mleczna czekoladaWykonanie:Przygotowujemy krem budyniowy. Gotujemy budyń zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Budyń musi być gęsty dlatego zamiast w litrze mleka gotujemy go w ¾ litra. Budyń cały czas energicznie mieszamy aby się nie przypalił. Po ugotowaniu dobrze go studzimy, musi być zimny. Miękkie masło śmietankowe wkładamy do miski razem z cukrem pudrem i cukrem waniliowym i miksujemy na najwyższych obrotach do momentu powstania białego kremu. Dodajemy stopniowo budyń, cały czas miksując. Wszystkie składniki łączymy ze sobą.
Przygotowujemy bitą śmietanę. Śmietanę ubijamy do momentu aż zgęstnieje, dodajemy cukier puder i śmietan fixy. Miksujemy tak długo aż śmietana będzie bardzo gęsta.Na blaszkę o wymiarach 25×35 układamy herbatniki, wykładamy masę krówkową, na to układamy herbatniki, wykładamy krem budyniowy, przykrywamy herbatnikami i na nie wykładamy bitą śmietanę. Czekoladę ścieramy i posypujemy wierzch ciasta. Wstawiamy ciasto w chłodne miejsce przed spożyciem, aby ciasto stężało. Najlepiej jest pozostawić je w lodówce na całą noc, wtedy herbatniki zmiękną.