ßßß
Ciasto to pochodzi z przepisu mojej koleżanki Ewy:-). Nie przepadam za ciastami, ale temu akurat nigdy nie potrafię się oprzeć :-)Ciasto robi się bardzo prosto i nie wymaga korzystania z piecyka, gdyż przyrządza się je bez pieczenia.Składniki:1 puszka mleka skondensowanego słodzonego2 paczki duże herbatników (40 szt.)1/2 litra śmietany 30% lub 36%2 śmietany fix4 łyżki czubate cukru pudrucukier waniliowykakao do posypaniaWykonanie:Puszkę mleka wkładamy do garnka z wodą i gotujemy 3 godz..tak żeby powstała nam krówka. W kwadratowej brytfance układamy warstwę herbatników, którą smarujemy przestudzoną masą z puszki (uwaga! nie otwierać gorącej puszki).Następnie układamy kolejną warstwę herbatników. Ubijamy mikserem śmietanę na sztywno, dodając cukier waniliowy, cukier puder i śmietanę fix. Ubitą śmietanę dzielimy na dwie części. Jedną część kładziemy na herbatnikach i układamy ostatnią warstwę herbatników oraz pozostałą część śmietany, którą posypujemy kakao.Poczęstowałam dzisiaj tym ciastem moją teściową i zrobiło furorę :-)Jest naprawdę pyszne, spróbujcie sami, polecam...