Wykonanie
Opublikowano 20 września 2012, autor: M.Tknięta weną na potrawę z
kurczaka kupiłam 1,5 kg skrzydełek. Dużo? Nie, jeżeli w domu mieszka kilka osób uwielbiających smażone, ostre dania, a na kolację dodatkowo zaprosi się swojego chłopaka (zgodnie z zasadą „przez żołądek do serca”!). Dokładnie umyte skrzydełka poprzecinałam na dwie części, żeby
potem łatwiej było operować nimi na patelni i zabrałam się do pracyOto efekt:Czas przygotowania: 45 minSkładniki:1 kg skrzydełek z
kurczaka2 łyżeczki
vegety1 łyżeczka
papryki ostrej2 łyżeczka
papryki słodkiej1 łyżeczka
przyprawy do kurczaka po węgiersku
olej rzepakowysólPrzygotowanie:Skrzydełka z
kurczaka oprawić, przeciąć każde z nich na dwie części. Ułożyć je w dość głębokim naczyniu, polać niewielką ilością
oleju, dodać
przyprawy i
sól. Tak zamarynowane odstawić do lodówki na 20 min.Rozgrzać
olej (najlepiej tyle, by kawałki
kurczaka były w nim zanurzone do połowy) i przyrządzać skrzydełka do momentu, gdy będziemy
mieć pewność, że są idealnie wysmażone.Podawać z sosami:
pomidorowym i
czosnkowym oraz ze świeżym
pieczywem.Informacje o M.Gotowanie jest moją pasją odkąd pamiętam, a czas spędzony w kuchni odpręża mnie i pozwala na realizację moich szalonych, kulinarnych pomysłów. Oprócz gotowania relaks zapewniają mi medyczne thrillery Robina Cooka i dreszczowce Cobena. Polscy autorzy? J.L. Wiśniewski i A.Sapkowski! Nie jestem singielką, więc pysznymi potrawami rozpieszczam mojego chłopaka. Jeszcze nigdy nie skarżył się na jakość moich wypieków i obiadów, więc... może i Wam przysmakują? :)Zobacz wszystkie wpisy, których autorem jest M. →