ßßß Cookit - przepis na Pikantne skrzydełka

Pikantne skrzydełka

Wykonanie

Opublikowano 20 września 2012, autor: M.
Tknięta weną na potrawę z kurczaka kupiłam 1,5 kg skrzydełek. Dużo? Nie, jeżeli w domu mieszka kilka osób uwielbiających smażone, ostre dania, a na kolację dodatkowo zaprosi się swojego chłopaka (zgodnie z zasadą „przez żołądek do serca”!). Dokładnie umyte skrzydełka poprzecinałam na dwie części, żeby potem łatwiej było operować nimi na patelni i zabrałam się do pracy
Oto efekt:
Czas przygotowania: 45 min
Składniki:
1 kg skrzydełek z kurczaka
2 łyżeczki vegety
1 łyżeczka papryki ostrej
2 łyżeczka papryki słodkiej
1 łyżeczka przyprawy do kurczaka po węgiersku
olej rzepakowy
sól
Przygotowanie:
Skrzydełka z kurczaka oprawić, przeciąć każde z nich na dwie części. Ułożyć je w dość głębokim naczyniu, polać niewielką ilością oleju, dodać przyprawy i sól. Tak zamarynowane odstawić do lodówki na 20 min.
Rozgrzać olej (najlepiej tyle, by kawałki kurczaka były w nim zanurzone do połowy) i przyrządzać skrzydełka do momentu, gdy będziemy mieć pewność, że są idealnie wysmażone.
Podawać z sosami: pomidorowym i czosnkowym oraz ze świeżym pieczywem.
Informacje o M.
Gotowanie jest moją pasją odkąd pamiętam, a czas spędzony w kuchni odpręża mnie i pozwala na realizację moich szalonych, kulinarnych pomysłów. Oprócz gotowania relaks zapewniają mi medyczne thrillery Robina Cooka i dreszczowce Cobena. Polscy autorzy? J.L. Wiśniewski i A.Sapkowski! Nie jestem singielką, więc pysznymi potrawami rozpieszczam mojego chłopaka. Jeszcze nigdy nie skarżył się na jakość moich wypieków i obiadów, więc... może i Wam przysmakują? :)
Zobacz wszystkie wpisy, których autorem jest M. →
Źródło:http://zielone-oko-w-rosole.blog.pl/2012/09/20/pikantne-skrzydelka