ßßß
Składniki:Krewetki 1 opakowanieOcet balsamiczny ok 1,5 łyżkiKolendra pęczekPomarańczaMiód 1 łyżkaChilliSposób przygotowania:Świeżo wyciśnięty sok z pomarańczy łączymy z dwiema szczyptami chilli i łyżką miodu. Podgrzewamy na patelni, dodajemy ocet balsamiczny, posiekaną kolendrę i lekko redukujemy sos. Tak przygotowaną marynatą zalewamy krewetki i odstawiamy. Ja zazwyczaj przygotowuję marynatę z wieczora, dzięki czemu krewetki czy mięso dokładnie przejdzie smakiem marynaty. Następnego dnia wystarczy tylko upiec krewetki na grillu, przygotować sałatkę i danie gotowe.
Mój podręczny grill elektryczny ma dość mały ruszt i niewielkie odstępy pomiędzy poszczególnymi pręcikami dzięki czemu mogłam pozwolić sobie na położenie krewetek wprost na ruszt. Niestety ta decyzja wymagała ode mnie ciągłego doglądania krewetek i odrobiny zabawy z przewracaniem. Zatem oszczędzając czas proponuję nabić krewetki na patyczki do szaszłyków, ułatwi to Wam przewracanie. Krewetkom wystarczy zaledwie po 3-4 minuty pieczenia na każdej stronie i można jeść. Smak super, delikatna ostrość, słodycz i lekko skarmelizowana skórka.Jako, że marynaty wyszło mi sporo wykorzystałam ją następnego dnia do upieczenia kurczaka w piekarniku. Marynata świetnie się zapiekła tworząc złotobrązową glazurę. Zatem jeśli szukacie nowego pomysłu na marynatę do mięs grillowanych polecam.PozdrawiamSmakUla.Podziel się...
