ßßß Cookit - przepis na Krewetki z kolendrą i chilli na grilla

Krewetki z kolendrą i chilli na grilla

nazwa

Wykonanie

Kolejny długi weekend zbliża się wielkimi krokami. Jak zamierzacie spędzić te kilka wolnych dni? Beztroskie lenistwo czy aktywny wypoczynek? Mi długie weekendy zawsze kojarzą się z grillowaniem, w gronie bliskich osób, spędzaniem czasu na świeżym powietrzu, o ile oczywiście pogoda dopisze i ładowaniem akumulatorów. A co bardziej umili nam czas z bliskimi jak nie pyszne jedzenie? No właśnie o pysznym jedzeniu dziś będzie, a w zasadzie o fantastycznej marynacie! Wiem, że nie każdy jest fanem owoców morza, a krewetki traktuje jak większe robale, ale spokojnie, jeśli nie przepadasz za krewetkami poniższą marynatę możesz spokojnie wykorzystać również do drobiu, więc każdy znajdzie coś dla siebie. Zapraszam po przepis na grilowane krewetki z kolendrą i chilli.
Składniki:
Krewetki 1 opakowanie
Ocet balsamiczny ok 1,5 łyżki
Kolendra pęczek
Pomarańcza
Miód 1 łyżka
Chilli
Sposób przygotowania:
Świeżo wyciśnięty sok z pomarańczy łączymy z dwiema szczyptami chilli i łyżką miodu. Podgrzewamy na patelni, dodajemy ocet balsamiczny, posiekaną kolendrę i lekko redukujemy sos. Tak przygotowaną marynatą zalewamy krewetki i odstawiamy. Ja zazwyczaj przygotowuję marynatę z wieczora, dzięki czemu krewetki czy mięso dokładnie przejdzie smakiem marynaty. Następnego dnia wystarczy tylko upiec krewetki na grillu, przygotować sałatkę i danie gotowe.
Mój podręczny grill elektryczny ma dość mały ruszt i niewielkie odstępy pomiędzy poszczególnymi pręcikami dzięki czemu mogłam pozwolić sobie na położenie krewetek wprost na ruszt. Niestety ta decyzja wymagała ode mnie ciągłego doglądania krewetek i odrobiny zabawy z przewracaniem. Zatem oszczędzając czas proponuję nabić krewetki na patyczki do szaszłyków, ułatwi to Wam przewracanie. Krewetkom wystarczy zaledwie po 3-4 minuty pieczenia na każdej stronie i można jeść. Smak super, delikatna ostrość, słodycz i lekko skarmelizowana skórka.
Jako, że marynaty wyszło mi sporo wykorzystałam ją następnego dnia do upieczenia kurczaka w piekarniku. Marynata świetnie się zapiekła tworząc złotobrązową glazurę. Zatem jeśli szukacie nowego pomysłu na marynatę do mięs grillowanych polecam.
Pozdrawiam
SmakUla.
Podziel się...
Źródło:http://www.smakula.pl/przepisy/krewetki-z-kolendra-i-chilli-na-grilla