Wykonanie
Kolejny długi weekend zbliża się wielkimi krokami. Jak zamierzacie spędzić te kilka wolnych dni? Beztroskie lenistwo czy aktywny wypoczynek? Mi długie weekendy zawsze kojarzą się z grillowaniem, w gronie
bliskich osób, spędzaniem czasu na świeżym powietrzu, o ile oczywiście pogoda dopisze i ładowaniem akumulatorów. A co bardziej umili nam czas z bliskimi jak nie pyszne jedzenie? No właśnie o pysznym jedzeniu dziś będzie, a w zasadzie o fantastycznej marynacie! Wiem, że nie każdy jest fanem
owoców morza, a
krewetki traktuje jak większe robale, ale spokojnie, jeśli nie przepadasz za
krewetkami poniższą marynatę możesz spokojnie wykorzystać również do drobiu, więc każdy znajdzie coś dla siebie. Zapraszam po przepis na grilowane
krewetki z
kolendrą i
chilli.

Składniki:
Krewetki 1 opakowanie
Ocet balsamiczny ok 1,5 łyżki
Kolendra pęczek
PomarańczaMiód 1 łyżka
ChilliSposób przygotowania:Świeżo wyciśnięty sok z
pomarańczy łączymy z dwiema szczyptami
chilli i łyżką
miodu. Podgrzewamy na patelni, dodajemy
ocet balsamiczny, posiekaną
kolendrę i lekko redukujemy sos. Tak przygotowaną marynatą zalewamy
krewetki i odstawiamy. Ja zazwyczaj przygotowuję marynatę z wieczora, dzięki
czemu krewetki czy
mięso dokładnie przejdzie smakiem marynaty. Następnego dnia wystarczy tylko upiec
krewetki na grillu, przygotować
sałatkę i danie gotowe.

Mój podręczny grill elektryczny ma dość mały ruszt i niewielkie odstępy pomiędzy poszczególnymi pręcikami dzięki
czemu mogłam pozwolić sobie na położenie
krewetek wprost na ruszt. Niestety ta decyzja wymagała ode mnie ciągłego doglądania
krewetek i odrobiny zabawy z przewracaniem. Zatem oszczędzając czas proponuję nabić
krewetki na patyczki do szaszłyków, ułatwi to Wam przewracanie.
Krewetkom wystarczy zaledwie po 3-4 minuty pieczenia na każdej stronie i można jeść. Smak super, delikatna ostrość,
słodycz i lekko skarmelizowana skórka.Jako, że marynaty wyszło mi sporo wykorzystałam ją następnego dnia do upieczenia
kurczaka w piekarniku. Marynata świetnie się zapiekła tworząc złotobrązową glazurę. Zatem jeśli szukacie nowego pomysłu na marynatę do
mięs grillowanych polecam.PozdrawiamSmakUla.Podziel się...

