Wykonanie
Moi
drodzy, mam dziś dla Was podwójne zaproszenie, gdyż w ramach wspólnego
chlebowego pieczenia z Amber postanowiłyśmy zaproponować Wam pewien wyjątkowy
chleb, którym przy okazji uczcimy tegoroczny
Czekoladowy Weekend (który – nota
bene – w tym roku wyjątkowo staje się
Czekoladowym Tygodniem, by każdy zainteresowany zdążył z publikacją :)).Ale po kolei…W zaproszeniu u Amber – klik dowiecie się o szczegółach naszej lutowej Piekarni.Tym razem upieczemy
czekoladowy chleb na zakwasie z przepisu Emmanuela Hadjiandreou (przepis pochodzi z jego wspaniałej książki ‘How to
make bread’, o której napiszę więcej podczas chlebowej publikacji). Wypiek ten jest aromatyczny, dosyć łatwy w przygotowaniu, ciasto nie sprawia tu żadnych problemów. Dodatek
rodzynek przełamuje wytrawny smak
chleba i świetnie komponuje się z jego
czekoladowym aromatem (u mnie
chleb powstał bez dodatku
czekoladowych chipsów jak w oryginale, tylko z
rodzynkami, co wg mnie było już wystarczającym słodkim akcentem).Dla tych, którzy nie dysponują zakwasem przygotowałam również
drożdżową wersję tego
chleba (‘przerobiłam’ przepis używając jako bazy przepisu autora na
bagietki na
drożdżowym poolish i eksperyment okazał się jak najbardziej godny polecenia :)). Tak więc każdy będzie mógł wybrać opcję, która najlepiej mu odpowiada :)
Jak wspomniałam już na początku wpisu – ta chlebowa propozycja będzie częścią tegorocznego
Czekoladowego Tygodnia (to właśnie z myślą o naszych blogowych piekarzach i piekarkach postanowiłam przedłużyć czas
trwania tegorocznej akcji).Już po raz siódmy
czekolada wirtualnie połączy nasze kuchnie. Tym razem czekam na Wasze wpisy w dniach od 15 do 23 lutego . Zasady naszego wspólnego kucharzenia są niezmienne : wystarczy przygotować coś z
czekoladą w roli głównej i w dniach
trwania Czekoladowego Tygodnia opublikować przepis na Waszym blogu i opatrzyć go banerem lub
linkiem do zaproszenia (tylko tak oznaczone wpisy będą figurować w późniejszym podsumowaniu), a następnie przesłać mi mailowo odpowiednie dane (adres w zakładce ‘kontakt’ w prawym górnym
rogu bloga).By usprawnić i przyspieszyć nasze czeko-podsumowanie, proszę Was o przesyłanie mi dokładnych informacji (blogowy ‘nick’ / pseudonim, nazwa bloga, nazwa przygotowanego dania + osobny link do niego), co bardzo ułatwia mi przygotowanie późniejszego spisu potraw. Już teraz dziękuję więc za pomoc i wyrozumiałość :)(uwaga : nie dodajemy wpisów archiwalnych!)‚‚W poszukiwaniu
czekoladowych inspiracji polecam Wam również podsumowania naszych wcześniejszych
czekoladowych weekendów (i przy okazji raz jeszcze dziękuję Atinie, która dwukrotnie przyszła mi z pomocą prowadzenia CzekoWeekendu…) : 2013 – klik, 2012 – klik, 2011 – klik, 2010 – klik, 2009 – klik oraz 2008 – klik .Chętni mogą także umieścić
czekoladowy banner na swoim blogu (wystarczy skopiować poniższy kod html) :
Zapraszam wszystkich serdecznie!I odsyłam do Amber po
chlebowe szczegóły :)‚