ßßß Cookit - przepis na Ciasteczka kokosowo – cytrynowe z rodzynkami

Ciasteczka kokosowo – cytrynowe z rodzynkami

nazwa

Wykonanie

Ciasteczka kokosowe są bardzo szybkie w przygotowaniu i przepyszne. Minimum składników, a w smaku delikatność i lekkość. Dzięki zmieleniu, wiórki nie sprawiają trudności przy jedzeniu i nie wchodzą między zęby, jak to bywa w tradycyjnych kokosankach. Dla mnie smakiem te ciasteczka przypominają kokosowy sernik, a spękania dodają im domowego uroku i niepowtarzalności.
Składniki
2,5 szklanki zmielonych w młynku wiórków kokosowych
0,5 szklanki ksylitolu lub nierafinowanego cukru kokosowego
3 jaja
1/3 szklanki drobnych rodzynek
4 łyżki rozpuszczonego masła klarowanego
2 łyżeczki proszku do pieczenia
sok z 1 cytryny
Przygotowanie
Wymieszać w dużej misce suche składniki, dodać masło, sok z cytryny i jaja. Wyrobić ręką lub łyżką na kleistą i dość lepką masę. Zwilżonymi dłońmi formować kulki wielkości orzecha włoskiego, lekko spłaszczać i układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w piekarniku nagrzanym do 180˚C przez około 15 minut, aż ciasteczka będą rumiane.
Źródło:http://www.alezakwas.pl/2015/04/ciasteczka-kokosowo-cytrynowe-z.html