Wykonanie
Ciasteczka kokosowe są bardzo szybkie w przygotowaniu i przepyszne. Minimum składników, a w smaku delikatność i lekkość. Dzięki zmieleniu, wiórki nie sprawiają trudności przy jedzeniu i nie wchodzą
między zęby, jak to bywa w tradycyjnych kokosankach. Dla mnie smakiem te
ciasteczka przypominają
kokosowy sernik, a spękania dodają im domowego uroku i niepowtarzalności.

Składniki2,5 szklanki zmielonych w młynku
wiórków kokosowych0,5 szklanki
ksylitolu lub nierafinowanego
cukru kokosowego3
jaja1/3 szklanki drobnych
rodzynek4 łyżki rozpuszczonego
masła klarowanego2 łyżeczki
proszku do pieczeniasok z 1
cytryny

PrzygotowanieWymieszać w dużej misce suche składniki, dodać
masło,
sok z cytryny i
jaja. Wyrobić ręką lub łyżką na kleistą i dość lepką masę. Zwilżonymi dłońmi formować kulki wielkości
orzecha włoskiego, lekko spłaszczać i układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w piekarniku nagrzanym do 180˚C przez około 15 minut, aż
ciasteczka będą rumiane.
