ßßß
Składniki (na 18-20 pulpecików)1 szklanka kaszy gryczanej niepalonej1 kostka tofu wędzonego, najlepiej bardzo ciemnego i twardego (około 200 g)1-2 łyżki oliwy z oliwek do posmarowania pulpecików3 łyżki drobnych płatków jaglanych1 łyżeczka sproszkowanego czosnku0,5 łyżeczki curry2 łyżki czosnku niedźwiedziegosól ziołowa, odrobina pieprzu
PrzygotowanieKaszę opłukać i zalać w garnku 3 szklankami wody. Gotować na małym ogniu do wchłonięcia płynu. Gorącą kaszę wymieszać dokładnie z płatkami jaglanymi. Kaszę z płatkami należy dobrze połączyć, mieszając i rozcierając wszystko drewnianą łyżką, żeby płatki porządnie skleiły całą masę. Wtedy dodać pokrojone w drobniutką kosteczkę tofu, wsypać przyprawy i jeszcze raz bardzo dobrze wyrobić. Oliwę wylać na spodek. Maczać dłonie w oliwie i formować małe pulpeciki, wielkości orzecha włoskiego. Ułożyć je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w piekarniku nagrzanym do 180˚C przez 35 minut. Podawać z dowolną surówką.