Wykonanie
Oto obiecane bułeczki bez glutenu. Ich smak jest nieco inny niż tradycyjnego
pieczywa, ale oczywiście zjadłam wszystkie! Nie od razu, rzecz jasna. Zamroziłam część i wyjmowałam po 2-3 sztuki codziennie. Te bułeczki są naprawdę małe. Miałam tylko jedną większą formę na 6 sztuk i jedną na 12 mini bułeczek. Zostało jeszcze ciasta na 2 małe foremki luzem. Możecie je zrobić w takich kształtach, jakie macie w domu.Najlepsze do pieczenia
bułek na zakwasie są foremki silikonowe, bo nie trzeba ich natłuszczać, a bułeczki doskonale odchodzą od formy po upieczeniu.

Bułeczki bezglutenowe na zakwasieSkładniki150 g
mąki gryczanej100 g
maki kukurydzianej50 g
skrobi ziemniaczanej lub
skrobi z tapioki200 ml letniej
wody6 łyżek zakwasu kukurydzianego lub
ryżowego4 łyżki
siemienia lnianego zmielonego w młynku0,5 łyżeczki
soli1 łyżeczka melasy buraczanej lub
syropu z agawyPrzygotowanieDo miski wsypujemy wszystkie suche składniki. Zakwas rozrabiamy z
wodą. Łączymy składniki i wyrabiamy ciasto w taki sposób, aby miało jednolitą konsystencję i nie było w nim widocznych suchych grudek
mąki. Nakładamy ciasto do silikonowych foremek do około ¾ wysokości. Dokładnie wygładzamy powierzchnię bułeczek dłońmi zwilżonymi
wodą. Piekarnik nagrzewamy do temp. 200˚C i wstawiamy formy z bułeczkami. Pieczemy je około 25 minut. Gdy się upieką i lekko przestygną, wyjmujemy je z foremek i studzimy.
