ßßß
Bułeczki bezglutenowe na zakwasieSkładniki150 g mąki gryczanej100 g maki kukurydzianej50 g skrobi ziemniaczanej lub skrobi z tapioki200 ml letniej wody6 łyżek zakwasu kukurydzianego lub ryżowego4 łyżki siemienia lnianego zmielonego w młynku0,5 łyżeczki soli1 łyżeczka melasy buraczanej lub syropu z agawyPrzygotowanieDo miski wsypujemy wszystkie suche składniki. Zakwas rozrabiamy z wodą. Łączymy składniki i wyrabiamy ciasto w taki sposób, aby miało jednolitą konsystencję i nie było w nim widocznych suchych grudek mąki. Nakładamy ciasto do silikonowych foremek do około ¾ wysokości. Dokładnie wygładzamy powierzchnię bułeczek dłońmi zwilżonymi wodą. Piekarnik nagrzewamy do temp. 200˚C i wstawiamy formy z bułeczkami. Pieczemy je około 25 minut. Gdy się upieką i lekko przestygną, wyjmujemy je z foremek i studzimy.