ßßß Cookit - przepis na Ale zakwas!

Ale zakwas!

nazwa

Wykonanie

Oto obiecane bułeczki bez glutenu. Ich smak jest nieco inny niż tradycyjnego pieczywa, ale oczywiście zjadłam wszystkie! Nie od razu, rzecz jasna. Zamroziłam część i wyjmowałam po 2-3 sztuki codziennie. Te bułeczki są naprawdę małe. Miałam tylko jedną większą formę na 6 sztuk i jedną na 12 mini bułeczek. Zostało jeszcze ciasta na 2 małe foremki luzem. Możecie je zrobić w takich kształtach, jakie macie w domu.
Najlepsze do pieczenia bułek na zakwasie są foremki silikonowe, bo nie trzeba ich natłuszczać, a bułeczki doskonale odchodzą od formy po upieczeniu.
Bułeczki bezglutenowe na zakwasie
Składniki
150 g mąki gryczanej
100 g maki kukurydzianej
50 g skrobi ziemniaczanej lub skrobi z tapioki
200 ml letniej wody
6 łyżek zakwasu kukurydzianego lub ryżowego
4 łyżki siemienia lnianego zmielonego w młynku
0,5 łyżeczki soli
1 łyżeczka melasy buraczanej lub syropu z agawy
Przygotowanie
Do miski wsypujemy wszystkie suche składniki. Zakwas rozrabiamy z wodą. Łączymy składniki i wyrabiamy ciasto w taki sposób, aby miało jednolitą konsystencję i nie było w nim widocznych suchych grudek mąki. Nakładamy ciasto do silikonowych foremek do około ¾ wysokości. Dokładnie wygładzamy powierzchnię bułeczek dłońmi zwilżonymi wodą. Piekarnik nagrzewamy do temp. 200˚C i wstawiamy formy z bułeczkami. Pieczemy je około 25 minut. Gdy się upieką i lekko przestygną, wyjmujemy je z foremek i studzimy.
Źródło:http://www.alezakwas.pl/2014/07/bueczkibezglutenowe-na-zakwasie-oto.html