Wykonanie
Pigwa obrodziła więc coś trzeba z niej zrobić. Prezentowałam już
przetwory z
pigwy. Dzisiaj trochę inaczej. Własnie powstaje
nalewka, ale pomysł na połączanie
pigwy z dziką róża jest dość ciekawy. Nie mój- mojego
męża. Na razie wstępny etap, na efekt końcowy trzeba będzie poczekać.

SKŁADNIKI:1 kg.
pigwy70 dag dzikiej róży1 litr
wódki1 liter
spirytusugarść
rodzynekkilka
goździkówskórka z jednej
pomarańczyok 1/2 litra
miodu
WYKONANIE:
Owoce pigwy przekroić, wyciąć pestki, pokroić na małe kawałki, wsypać do słoja, dodać oczyszczoną z szypułek różę. Wsypać
goździki i
rodzynki. wszystko zalać
alkoholem, zostawić na ok. 2-3 tygodnie.Po tym czasie odcedzić
alkohol.
Owoce zalać
miodem, dodać startą skórkę z
pomarańczy i tak trzymać od 1-2 tygodni, często potrząsając. Esencję , która powstanie, połączyć z
alkoholem.
Nalewkę odstawić na dwa miesiące.