ßßß
Składniki:- 1100g tłustego twarogu (najlepiej własnej produkcji),– 200g miękkiego masła (gdy dajemy twaróg własnego wyrobu, można dać 100g),- 7 jaj,- szczypta soli,- 1 szklanka cukru (180 g) cukru,- 2 łyżki mąki ziemniaczanej lub opakowanie budyniu śrmietankowego,- 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia,- 2 łyżki cukru z wanilią / cukier wanilinowy lub zapach śmietankowy,- bakalie:- garść posiekanych daktyli,- garść suszonej żurawiny.(w tradycyjnej „niedaktylowej” wersji: rodzynki i skórka pomarańczowa)Żółtka, masło, cukier i cukier waniliowy lub zapach ucieramy na puszystą masę, dodajemy mąkę ziemniaczaną i proszek do pieczenia a następnie stopniowo twaróg do osiągnięcia jednolitej masy. My używamy swojego twarogu kremowego i łączymy go z jajeczno-maślaną masą po prostu łyżką.Teraz wsypujemy daktyle i żurawinę. Białka ubijamy na sztywną pianę z dodatkiem szczypty soli, która podkreśla smak suszonych owoców! Pianę delikatnie łączymy łyżką z serową masą i wykładamy do dużej tortownicy lub prostokątnej formy.Nagrzewamy piekarnik do 170 stopni. Pieczemy 60 minut na najniższym poziomie bez termoobiegu.Smacznego!