Wykonanie
oponkiTo kolejny przepis z mojego wyblakłego zeszytu. Sprawdzając przepisy w internecie zauważyłam, że różni się znacznie od tych najpopularniejszych. Ale w moim rodzinnym domu, oponki zawsze były robione według poniższej receptury. Następnym razem wypróbuję te bardziej popularne w
sieci.A na razie:

Składniki:25 dag
mąki25 dag
sera białego1
jajko1 łyżeczka
sody1/3 kostki
margaryny2 łyżki
octutłuszcz do smażenia (
olej rzepakowy lub
smalec)Wszystkie składniki razem zagnieść. Następnie otrzymane ciasto rozwałkować na grubość ok centymetra. Smażyć po kilka minut z obu stron, na rozgrzanym tłuszczu, tak aby się ładnie zarumieniły. Proponuje wyłożyć na ręczniki papierowe, aby oddały trochę tłuszczu. Jeśli robimy z lukrem- lukrujemy jeszcze ciepłe, jeśli z
cukrem pudrem- czekamy, aż wystygną i dopiero obsypujemy.smacznego!