ßßß Cookit - przepis na Pizza z salami, cebulą i czosnkiem

Pizza z salami, cebulą i czosnkiem

nazwa

Wykonanie

Pizza z salami, cebulą i czosn­kiem to druga pro­po­zy­cja na pizzę poja­wia­jąca się w tym cyklu. Tym razem pizza będzie ostra, ale bez prze­sady.
Bazą do pizzy będzie cia­sto przy­go­to­wane według tego prze­pisu na spód do pizzy.
4 czu­bate łyżeczki kon­cen­tratu pomi­do­ro­wego,
1–2 łyżki ziół pro­wan­sal­skich,
100–150 g ulu­bio­nego salami (jeśli będzie z pie­przem — nie będzie źle 😉 ),
1–2 śred­nie cebule,
2–3 duże ząbki czosnku,
3–4 pikantne kor­ni­szony z chilli,
ok. 150 g żół­tego sera,
świeżo mie­lony, czarny pieprz, a jeśli potrze­bu­jemy moc­niej­szych wra­żeń, także ostra papryka w proszku.
Spód do pizzy sma­ru­jemy kon­cen­tra­tem pomi­do­ro­wym i opró­szamy zio­łami pro­wan­sal­skimi. Pizzę obkła­damy po kolei: kro­jo­nym w pla­sterki salami, obraną i pokro­joną w wąskie talarki cebulą, sie­ka­nymi ząb­kami czosnku i kro­jo­nymi w pla­stry pikant­nymi kor­ni­szo­nami. Jeśli chcemy, możemy z zalewy octo­wej ogór­ków wydłu­bać nieco chilli, posie­kać je i rów­nież roz­rzu­cić po pizzy (cho­ciaż jest tro­chę łyko­wate).
Pizzę przy­pra­wiamy dość obfi­cie pie­przem i jeśli lubimy, suszoną, sprosz­ko­waną ostrą papryką. Na wierzch sypiemy grubo tarty żółty ser. Pizze zapie­kamy w pie­kar­niku w tem­pe­ra­tu­rze ok. 200ºC przez 20–25 min. Taka pizza z salami nie wycho­dzi może jakaś strasz­nie ostra, ale jed­nak…
Smacz­nego!
Pizza z salami w sam raz dla głod­nego faceta, lubią­cego lek­kie ostro­ści.
Por­cji: 2
Źródło:http://bombakaloryczna.pl/pizza-z-salami-cebula-i-czosnkiem