Wykonanie
Pizza z
salami,
cebulą i czosnkiem to druga propozycja na pizzę pojawiająca się w tym cyklu. Tym razem pizza będzie ostra, ale bez przesady.Bazą do pizzy będzie ciasto przygotowane według tego przepisu na spód do pizzy.4 czubate łyżeczki koncentratu pomidorowego,1–2 łyżki
ziół prowansalskich,100–150 g ulubionego
salami (jeśli będzie z pieprzem — nie będzie źle 😉 ),1–2 średnie
cebule,2–3 duże ząbki
czosnku,3–4 pikantne korniszony z
chilli,ok. 150 g żółtego
sera,świeżo mielony,
czarny pieprz, a jeśli potrzebujemy mocniejszych wrażeń, także
ostra papryka w proszku.Spód do pizzy smarujemy koncentratem pomidorowym i oprószamy ziołami prowansalskimi. Pizzę obkładamy po kolei: krojonym w plasterki
salami, obraną i pokrojoną w wąskie talarki
cebulą, siekanymi ząbkami
czosnku i krojonymi w plastry pikantnymi korniszonami. Jeśli chcemy, możemy z zalewy octowej ogórków wydłubać nieco
chilli, posiekać je i również rozrzucić po pizzy (chociaż jest trochę łykowate).

Pizzę przyprawiamy dość obficie pieprzem i jeśli lubimy, suszoną, sproszkowaną
ostrą papryką. Na wierzch sypiemy grubo tarty
żółty ser. Pizze zapiekamy w piekarniku w temperaturze ok. 200ºC przez 20–25 min. Taka pizza z
salami nie wychodzi może jakaś strasznie ostra, ale jednak…Smacznego!

Pizza z
salami w sam raz dla głodnego faceta, lubiącego lekkie ostrości.Porcji: 2