Wykonanie
Ostre smaki dodają pikanterii potrawom – dzięki nim nudne jedzenie nabiera nowego wyrazu. Jednak czy znamy swoje możliwości i wiemy, które
przyprawy jesteśmy w stanie, a którym nawet najwięksi twardziele nie dadzą rady? Poznajcie najostrzejsze
przyprawy świata! Oto lista 7 najostrzejszych smaków, których spożywania często graniczy po prostu z szaleństwem.

Mówiąc o ostrości przypraw, należy zacząć może od dosyć ciekawej skali, a mianowicie skali Scoville’a. Jak wikipedia podaje jest to skala ostrości, czyli pikantności danej potrawy, głównie używana w stosunku do
papryk. Określa ona ilość kapsaicyny, czyli substancji powodującej uczucie ostrości, w produkcie. Skala została wprowadzona przez amerykańskiego chemika Wilbura Scoville’a w 1912.Zacznę może od końca listy, aby wpisowi dodać smaczku i pikanterii 😉Na miejscu 7 znalazło się wasabi – stworzony jest ze sproszkowanego korzenia
chrzanu japońskiego z dodatkiem
wody. Całość tworzy konsystencję pasty. Pasta wasabi jest kilka
razy pikantniejsza od naszego domowego
chrzanu, który używany jest w polskiej kuchni.W kulturze japońskiej wasabi stosowane jest przy leczeniu zatruć pokarmowych,
bólów brzucha oraz przy nerwobólach i dolegliwościach reumatycznych (kompresy z pasty). Zawiera witaminy z grupy A, B i C, a także
sole mineralne.Miejsce 6 –
papryka Dorset NagaDorset Naga to gatunek
papryki chilli, która określana jest jako „żmija” lub „jad kobry”. Sama w sobie jest niewielkich rozmiarów – ok. 4 cm długości i 2 cm szerokości. W 2007 roku została wpisana do księgi rekordów Guinnessa, jako najostrzejszy gatunek
papryki . Większość z nas nie byłaby w stanie spożyć jej bezpośrednio. Również do potraw dodaje się ją rzadko, jedynie dotyka się nią jedzenia, co już nadaje mu ostrości.Według skali (SHU) Dorset Naga ma wartość ok. 876 000 – 970 000, a czysta kapsaicyna 15 000 000 – 16 000 000. Dla porównania zwykły
sos tabasco ma 2500 – 5000 SHU.Na 5 miejscu znalazła się
papryka Naga Jolokia – oznacza „wężową
paprykę chilli”. Jest bardzo ostra i rzadko używa się jej w kuchni. W skali Scoville’a jej wartość wynosi 855 000 – 1 075 000.Miejsce 4 –
papryka Naga ViperJeśli chodzi o najostrzejsze
przyprawy świata, to moc
papryki Naga Viper jest imponująca – to ok. 1 382 118 SHU. Została wpisana do księgi rekordów Guinnessa, podobnie jak gatunki opisane wcześniej. Jej jedzenie, nawet dla wprawionych fanatyków pikantnych doznań, jest bolesne. Paraliżuje
język, wywołuje silne pieczenie gardła a w rezultacie… wizytę na pogotowiu.Najostrzejsze
przyprawy świata – top 3!Miejsce 3 –
papryka Trinidad Scorpion Butch TPapryczkę wyhodowano na wyspie Trynidad. Nazwa nawiązuje do jej wyglądu, przypominającego odwłok skorpiona. Jej ostrość to ok. 1 463 700 SHU. Została uzyskana przez Bucha Taylora – właściciela wytwórni
sosów chilli.Miejsce 2 –
papryka Trinidad Moruga ScorpionTen gatunek jest podobny do poprzedniej papryczki. Jest nieco większa od swoich poprzedniczek, za to o wiele
bardziej pikantna. W tym momencie nie ma ostrzejszego gatunku
papryki. Można ją spotkać w dzielnicy Moruga w Trynidadzie i Tobago. Osiągnęła poziom ponad 2 000 000 SHU, a co może zaskoczyć, jest połączeniem smaku
ostrego ze słodkim.Miejsce 1 – sos 16 Million ReserveSos ten został stworzony nie do kuchni, aby przyprawiać nią potrawy, ale jako … obiekt kolekcjonerski. Wyprodukowano jedynie 999 buteleczek o pojemności 1 ml, które nie powinny być nawet otwierane. W 2007 roku 16 Million Reserve został wpisany do księgi rekordów Guinnessa, jako najostrzejszy sos na świecie. Jego skala wynosi 16 000 000 SHU, czyli tyle co czysta kapsaicyna! To 8
razy więcej niż w najostrzejszej
papryce świata. Uzyskanie chemicznie ostrzejszego sosu od tego, nie jest już możliwe.I teraz uwagaAmatorzy, którzy pokusili się o zakup najostrzejszego sosu, musieli podpisać specjalne oświadczenie, w którym zrzekali się jakichkolwiek roszczeń względem producenta, gdyż spożycie tego sosu zakończyłoby się, prawdopodobnie, śmiercią. Nie powinno się go również otwierać, a jeżeli ktoś zaryzykował, powinien był to uczynić w rękawiczkach ochronnych i goglach, gdyż sam zapach mógł poważnie podrażnić oczy,
drogi oddechowe a nawet skórę.Jak można zobaczyć nie wszystko, co ostre musi być dobre, a przede wszystkim zdrowe. I we wszystkim trzeba zachować rozsądek. Chociaż, mnie by korciło, by otworzyć taką buteleczkę 😉Google +