Wykonanie
By MagicPot, 2 sierpnia 2015Jak co niedzielę mam w zwyczaju przygotowywać
jajka. Tym razem przygotowałam
jajka zapiekane pod pierzynką, czyli
jajka z
kiełbaską,
ketchupem,
serem żółtym zapieczone pod pierzynką z
białek. Śniadanie syte i w ciekawy sposób podane
jajka z
kiełbasą.Przygotowanie zajęło mi około 30 minut, zapiekałam 15 minut i najadły się dwójka dzieci i dwójka dorosłych.8
jajekjedna łyżka
margaryny150g
kiełbasy5 łyżek
ketchupuokoło 50g
sera żółtego – ja użyłam
chedaraprzyprawy:
sól,
pieprz czarny świeżo mielonyPrzygotowanie tego śniadanie zajęło mi około 30 minut tak więc przygotowania należy rozpocząć od ugotowania na twardo sześć
jajek.Następnie
kiełbasę pokroiłam w cienkie plasterki a następnie każdy plasterek pokroiłam na ćwiartki. Jak nie lubicie tradycyjnej
kiełbasy możecie zastąpić ją
parówką lub
białą kiełbasą.
Ser żółty starłam na tarce – w przypadku mojej rodziny było go dość dużo, gdyż wszyscy jesteśmy wielkimi fanami
sera żółtego.Nastawiłam piekarnik na grzanie na 200˚C.Naczynie żaroodporne (moje ma średnicę około 17cm) wysmarowałam
margaryną – należy zwrócić uwagę by dno było dobrze wysmarowane, gdyż tam będziemy układać
jajka.Gdy
jajka były już ugotowane na twardo obrałam wszystkie ze skorupki i przekroiłam na połówki i ułożyłam na płasko na dnie naczynia żaroodpornego.Na wierzch wysypałam pokrojoną
kiełbaskę i przyprawiam wszystko
solą i
pieprzem.Następnie całość oblałam
ketchupem i posypałam startym
żółtym serem.
Białka z dwóch
jajek ubijam na sztywną pianę i przełożyłam na wierzch
jajek z
kiełbasą i równo rozprowadziłam robiąc z nich pierzynkę.Piekarnik był już nagrzany i bez przykrycia wstawiłam do środka piekarnika i zapiekałam 15 minut.Tuż przed podaniem (5 minut przed końcem zapiekania) przygotowałam
pieczywo.Można to jeść z dodatkiem
pieczywa lub można także zapieczone
jajka z
kiełbaską ułożyć na np.
pieczywie tostowym i zjeść jako kanapkę.Smacznego!Oto inne propozycje podania
jajek na śniadanie: