ßßß Cookit - przepis na Bulgur z pomidorami

Bulgur z pomidorami

nazwa

Wykonanie

By MagicPot, 19 maja 2015
Do codziennego obiadu zamiast ziemniaków czy ryżu świetnym zastępnikiem będzie bulgur pilavik ugotowany z pomidorami. Dzięki pomidorom bulgur zyskuje nietypowy smak jak na ugotowaną kaszę. W przeciwieństwie do polskich kasz, bulgur ma tylko dwie odmiany: pilavik i koftelik. Pilavik to grubsza kasza, a koftelik to drobniejsza kasza. Bulgur pilavik może być także składnikiem sałatki – nie tylko dodatkiem do dań obiadowych.
Przepis dla 4 osób.
jedna szklanka nieugotowanego bulgur pilavik,
koncentrat pomidorowy lub przecier pomidorowy,
dwa średnie pomidory
przyprawy: sól
Sposób przygotowania: Bulgur z pomidorami
Surowy bulgur pilavik należy opłukać pod bieżącą wodą i pozostawić na kilka minut w wodzie.
Następnie wylewamy wodę z garnka i wlewamy świeżą tak by zakryła kaszę w garnku. Wodę solimy, dodajemy jedną łyżkę koncentratu pomidorowego lub dwie łyżki przecieru pomidorowego.
Pomidory kroimy na ćwiartki i dorzucamy do kaszy. Dokładnie mieszamy bulgur z koncentratem i pomidorami, tak by cała kasza przeszła smakiem i aromatem pomidorów.
Bulgur gotujemy przez 20 minut na średnim ogniu, od czasu do czasu mieszając tak by nie przywarł. Bulgur gotujemy tak jak polskie kaszy – do czasu aż woda odparuje.
Jeżeli chcemy mieć pewność, że bulgur nadaje się do jedzenia – wystarczy spróbować – jak będzie miękki to znaczy że już jest gotowy, jeżeli twardy to należy dolać wodę i dalej gotować.
Ważne by podczas gotowania ognień był przykręcony na średnią moc, gdyż na dużym ogniu woda szybko odparuje a bulgur przywrze do garnka.
Koncentrat pomidorowy i pomidory można zastąpić pomidorami w sosie własnym bez skórki – wtedy należy zastosować jedną puszkę.
Smacznego!
Polecam inne przepisy:
Źródło:http://magiczny-garnek.pl/blog/2015/05/19/bulgur-z-pomidorami