ßßß
Składniki:1,5 kg ogórków gruntowychkilka małych, suszonych papryczek chillikilka ząbków czosnkugorczycaZalewa:3 ½ szklanek wody2 niecałe szklanki cukru1 ¼ szklanki octu 10 %1 ¼ łyżki soli2 czubate łyżki przyprawy tikka masala* z podanych ilości wyjdzie ok. 5 – 6 średnich słoików.Sposób przygotowania:Składniki na zalewę łączymy, doprowadzamy do wrzenia i odstawiamy.Ogórki myjemy, odcinamy końcówki i kroimy w paski. Układamy w miarę ciasno w czystych słoikach. Do każdego słoika wkładamy ponadto po 1 przekrojonym na pół ząbku czosnku, po 3 – 4 papryczki chilli i po pół łyżeczki gorczycy. Wlewamy gorącą zalewę, w taki sposób, by ogórki były całkowicie zanurzone. Zakręcamy słoiki i pasteryzujemy ok. 15 minut. Odstawiamy w ciemne miejsce na minimum 2 tygodnie.