ßßß
Moje ukochane grzanki z figą. Jak tylko pojawiają się świeże figi to od razu przygotowuje te grzanki, jem je aż mi się znudzą. Ser kozi wspaniale komponuje się ze słodyczą figi a rukola dodaje nieco pikanterii. Koniecznie musicie spróbować tego połączenia smaków. Jak dla mnie jest idealne.Ser kozi znalazłam w Lidlu, zresztą figi też. Na moim osiedlu w warzywniakach niestety nie dostałam ani fig, ani sera. No to zajadamy ze smakiem.Zapraszam :-)Składniki:- bagietki (2 duże)- ser kozi (opakowanie 200g)- świeże figi (4 sztuki)- opakowanie rukoli- czosnek- oliwa- świeżo zmielony pieprzWykonanie:Figi kroimy w plastry, ser kozi także. Ząbek czosnku obieramy a bagietkę kroimy na kromki. Oliwę przelewamy do miseczki, przyda się także pędzelek silikonowy. Każdą bagietkę smarujemy lekko oliwą z dwóch stron i nacieramy czosnkiem. Układamy na patelni grillowej i rumienimy. Następnie przekładamy na talerz, układamy rukolę (ja lubię jej dużo), plastry sera i plasterki figi. Posypujemy delikatnie świeżo zmielonym pieprzem. Na wierzchu możemy jeszcze ułożyć listki rukoli.
