ßßß
Odwiedzili mnie dzisiaj znajomi z pracy. Zrobiłam pyszne ciacho, już je robiłam kilka razy, teraz trochę je zmodyfikowałam. Dodałam ziarenka prażone z Ziarenkowa cynamonowy raj i borówki amerykańskie. Zamiast tradycyjnych batonów Lion dałam te z orzechami laskowymi.Nie dałam też do ciasta cukru pudru, ciasto jest wystarczająco słodkie. Ciacho wszystkim smakowało i zostało jeszcze po kawałku na jutro, zaprosiłam mojego wujka, który jest wielkim smakoszem moich ciast.Zapraszam do wypróbowania :-)Składniki:- 350 g herbatników pełnoziarnistych - 1,5 paczki- 1 puszka masy krówkowej - 500 gMasa z batonami:- 500 g serka mascarpone- 250 ml śmietany kremówki- 5 batonów Lion z orzechami laskowymi- 5 łyżeczek ziarenek Cynamonowy Raj ZiarenkowoWarstwa śmietanowa:- 750 ml śmietany kremówki- 3 fixy do śmietany- 2 łyżeczki ziarenek Cynamonowy Raj Ziarenkowo- 150 g borówki amerykańskiejBlaszkę o wymiarach podstawy 26x21 cm wykładamy herbatnikami. Na herbatniki wykładamy masę krówkową i przykrywamy ją drugą warstwą herbatników.Serek mascarpone, śmietankę ubijamy aż masa zgęstnieje. Batony Lion kroimy na małe kawałki. Do gęstej masy dodajemy pokrojone w kawałki batony i wsypujemy ziarenka. Mieszamy wszystko łyżką.Gotową masę nakładamy na herbatniki i wyrównujemy.Śmietanę ubijamy z zagęstnikami. Wykładamy na masę z batonami i posypujemy po wierzchu ziarenkami i borówkami.Schładzamy w lodówce najlepiej przez całą noc.Smacznego :)





