Wykonanie
POTRZEBNE SKŁADNIKI (3 porcje)100 g parzonego
boczku200 g
śmietany 12 %1 opakowanie lazura lub innego
niebieskiego seramały pęczek
natki pietruszkiświeżo mielony
pieprz500 g
makaronu penneSPOSÓB PRZYGOTOWANIA
boczek pokroić na małe kawałki, podsmażyć i odsączyć na papierze kuchennym z tłuszczu;patelnię wytrzeć z pozostałego po
boczku tłuszczu, zmniejszyć ogień do minimum i wlać
śmietanę, lekko podgrzać. Następnie dodać pokrojony w kostkę lazur i roztopić go w
śmietanie, ciągle mieszając sos. Następnie dodać posiekaną
natkę pietruszki, a po około 2 minutach dodać wcześniej podsmażony
boczek. Wszystko razem wymieszać i dodać świeżo zmielony
pieprz;
makaron penne ugotować al dente, odcedzić i przelać zimną
wodą. Zaraz po odcedzeniu, dodać go do sosu i wszystko razem wymieszać. Po maksymalnie 2 minutach
makaron będzie gotowy :)penne można podawać posypane dodatkową porcją świeżej
natką pietruszki. SMACZNEGO! :)