ßßß Cookit - przepis na Penne alfredo

Penne alfredo

nazwa

Wykonanie

POTRZEBNE SKŁADNIKI (3 porcje)
100 g parzonego boczku
200 g śmietany 12 %
1 opakowanie lazura lub innego niebieskiego sera
mały pęczek natki pietruszki
świeżo mielony pieprz
500 g makaronu penne
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
boczek pokroić na małe kawałki, podsmażyć i odsączyć na papierze kuchennym z tłuszczu;
patelnię wytrzeć z pozostałego po boczku tłuszczu, zmniejszyć ogień do minimum i wlać śmietanę, lekko podgrzać. Następnie dodać pokrojony w kostkę lazur i roztopić go w śmietanie, ciągle mieszając sos. Następnie dodać posiekaną natkę pietruszki, a po około 2 minutach dodać wcześniej podsmażony boczek. Wszystko razem wymieszać i dodać świeżo zmielony pieprz;
makaron penne ugotować al dente, odcedzić i przelać zimną wodą. Zaraz po odcedzeniu, dodać go do sosu i wszystko razem wymieszać. Po maksymalnie 2 minutach makaron będzie gotowy :)
penne można podawać posypane dodatkową porcją świeżej natką pietruszki. SMACZNEGO! :)
Źródło:http://www.zasmakowana.pl/penne-alfredo