ßßß Cookit - przepis na Delikatne pierogi z jagodami

Delikatne pierogi z jagodami

nazwa

Wykonanie

Od pewnego czasu opiekuję się moją bardzo ciężko chorą babcią. Kilka dni temu wymarzyła sobie na obiad pierogi z jagodami. Pomyślałam, że to świetna okazja aby się sprawdzić! W końcu właściwie nigdy nie robiłam sama pierogów :)
Oryginalny przepis pochodzi od koleżanki mojej mamy - mistrzyni w zawijaniu falbanki pierożkowej :) Babcia była zachwycona porcją jagodowych pierogów - ja, cóż... :) W smaku były wyborne, ale nie wyglądały tak ładnie i imponująco, jak bym sobie tego życzyła. Niemniej jednak, pierwszą próbę wyczarowania pierogów w mojej kuchni uważam
za udaną :) Następne będą już tylko lepsze!
Składniki: (na ile? huh, nie pamiętam :)) 30? 50? zależy od wielkości):
500g mąki pszennej
1 płaska łyżka miękkiego masła
1 jajko
ciepła woda
gęsty jogurt naturalny 0%
słodzik w proszku - ja używam Sussina Gold*
sól
*oczywiście możecie zastąpić go dowolnym cukrem
Do dzieła:
Na stolnicę wysypujemy kopczyk mąki, robimy w nim wgłębienie, dodajemy pół łyżeczki soli i powoli wlewamy odrobinę ciepłej wody, zagarniamy krawędzie mącznej górki do środka i zagniatamy ciasto. Następnie dodajemy jajko, masło i ponownie zagniatamy stopniowo dodając w trakcie ciepłą wodę. Kiedy ciasto jest gotowe dzielimy je na porcje i chowamy pod bawełnianą ściereczką - aby nie obsychało. Stolnicę obsypujemy mąką i rozwałkowujemy jedną z porcji ciasta na grubość kilku milimetrów. Wstawiamy garnek z osoloną wodą na gaz/płytę/czy co tam macie :) i zagotowujemy. W między czasie z ciasta wykrawamy szklanką kółeczka.
Ok, tylko jak się te pierogi właściwie "klei?" :))
Mój system pierogowy wygląda następująco:
Kółeczko z ciasta kładę na dłoni i robię w nim na środku delikatne wgłębienie, łyżeczką nakładam jagody, posypuje
je ok. połową łyżeczki słodziku i zaczynam zagniatanie krawędzi od zewnątrz, tak aby jagódki nie wypadały.
Kiedy krawędź jest porządnie zaklejona, poczynając od lewej strony robię taką zakładkę-falbankę, jaką widzicie na zdjęciach :) Pomaga ona zabezpieczyć farsz przed wypadaniem w trakcie gotowania - a i wygląda bardzo ładnie :)
A jak ugotować pierogi aby ciasto było delikatne i nie przypominało kluchy?
Ja wrzucałam po ok. 10 pierogów na wrzątek, czekałam aż wypłyną i gotowałam ok. 3 min. pod przykryciem :)
Podajcie je jeszcze ciepłe z jogurtem naturalnym! Smakują wyśmienicie :)
Wskazówki:
Przy "klejeniu" pierogów warto zwrócić uwagę, aby nie pozostawiać pustej przestrzeni pomiędzy krawędzią
a farszem - wtedy przy odrobinie szczęścia po ugotowaniu pierożki nie opadną i nie przeistoczą się w placki :)
Ah, coś jeszcze. Jeśli krawędzie przy zagniataniu nie chcą się lepić do siebie w związku z mąką - zwilżcie odrobinę palce wodą i posmarujcie krawędzie ciasta, to pomaga :)
Po wrzuceniu pierogów na wrzątek zmniejszałam nieco siłę grzania płyty indukcyjnej z 9 na 7. Chodzi o to,
aby utrzymać wrzenie ale nie pozwolić wodzie wykipieć, tudzież rozkleić pierożków :)
Możecie gotować więcej pierogów jednocześnie - wszystko zależy od ich wielkości - i wielkości garnka.
Ważne, żeby każdy z nich miał miejsce do wypłynięcia.
Źródło:http://spektrum-smaku.blogspot.com/2012/07/delikatne-pierogi-z-jagodami.html