ßßß
Kochani! Wracam do Was z masą nowych przepisów i kuli-narnych pomysłów! :)Dziś przedstawiam Wam mój sposób na paskudnie szary i mokry łódzki poranek! Owsianka z jabłkiem i cynamonem. Szybkie i zdrowe śniadanie, które obala wszelkie mity "owsianki z dzieciństwa" :)Ta jest lekka, mleczna i naprawdę smakuje wyśmienicie zarówno na ciepło jak i na zimno, a więc może sprawdzić się także jako podwieczorek.Składniki:4 łyżki płatków owsianych*1 małe jabłko300ml mleka (u mnie odświętnie 1,5% ;))cynamon1 łyżeczka słodziku w proszku (Sussina Gold)*** osobiście mieszam "Owsianke królewską" Dobrej Kalorii z Płatkami żytnimi Sante** studenci - to około 2 łyżeczek cukru :)
Do dzieła:Do rondelka wlewamy mleko, wsypujemy płatki, słodzik i gotujemy powoli na małym ogniu, często mieszając.W między czasie ścieramy obrane jabłko na cienkie paseczki - jeśli nie posiadacie takiego wynalazku jak tarka, pokrójcie jabłko w drobną kostkę :) Kiedy owsianka jest już miękka (ja osobiście lubię zagotować mleko) zdejmujemy rondel z ognia.Na dno miseczki wkładamy 3/4 startego jabłka, wlewamy owsiankę i na górę kładziemy resztę jabłka, posypując wszystko cynamonem :) Smacznego!PS. Jeśli macie ochotę na zdecydowanie cynamonowe śniadanie - wymieszajcie całe starte jabłko z cynamonem tuż przed włożeniem go do miseczki.