ßßß Cookit - przepis na Tarta z panna cottą

Tarta z panna cottą

nazwa

Wykonanie

SPÓD
150g mąki
25g cukru pudru
100g masła
1 żółtka
1 łyżeczka cukru wanilinowego
WIERZCH:
200 g śmietany 18%
szklanka cukru pudru
laska wanilii lub 2-3 krople aromatu waniliowego
3 łyżeczki żelatyny
troszkę wrzątku
Mąkę przesiewam z cukrem pudrem i łączę z miękkim masłem. Do masy d odaje żółtko i zagniatam ciasto. Ostawiam je na 10 minut do zamrażarki. Następnie wykładam ciastem spód formy na tatrę, nakłuwam widelcem i piekę około 15minut w 180 stopniach
Żelatynę rozpuszczam we wrzątku. Śmietanę mieszam z cukrem pudrem. Dodaje ziarenka z laski wanilii lub aromat waniliowy. Dodaję rozpuszczoną żelatynę, mieszam. Przelewam na upieczone ciasto, wstawiam do lodówki, aż stężeje. Dekoruje startą czekoladą.
Źródło:http://gotujejakmasterchef.blogspot.com/2015/04/tarta-z-panna-cotta.html