ßßß Cookit - przepis na Bajaderka pod pierzynką

Bajaderka pod pierzynką

Wykonanie

MASA:
30dkg herbatników (ok 60sztuk)
10dkg masła
2 łyżki kakao
15dkg cukru
200ml wody
PIANA:
ubita śnieżka
2 galaretki wiśniowe
Przygotowanie
Spód blachy wykładam herbatnikami- tyle samo pozostawiam na ułożenie drugiej warstwy, a resztę kruszę.
Do garnka wlewam wodę, dodaje cukier i kakao. Całość doprowadzam do wrzenia i gotuje przez jedną minutę. Do gorącej masy dodaje pokruszone herbatniki i mieszam. Masę wykładam na rozłożone herbatniki, po czym przykryć kolejną warstwą.
Galaretki rozpuszczam w mniejszej ilości wody, dokładnie mieszam, odstawiam do przestudzenia. Ubijam śmietanę, a następnie stopniowo dodaje przestudzoną galaretkę. Tak przygotowaną masę przekładam na górną warstwę herbatników. Wkładam na 1,5 godziny do lodówki.
Źródło:http://gotujejakmasterchef.blogspot.com/2015/01/bajaderka-pod-pierzynka.html