Wykonanie
MASA:30dkg
herbatników (ok 60sztuk)10dkg
masła2 łyżki
kakao15dkg
cukru200ml
wodyPIANA:ubita
śnieżka2
galaretki wiśniowePrzygotowanieSpód blachy wykładam
herbatnikami- tyle samo pozostawiam na ułożenie drugiej warstwy, a resztę kruszę.Do garnka wlewam
wodę, dodaje
cukier i
kakao. Całość doprowadzam do wrzenia i gotuje przez jedną minutę. Do gorącej masy dodaje pokruszone
herbatniki i mieszam. Masę wykładam na rozłożone
herbatniki, po czym przykryć kolejną warstwą.
Galaretki rozpuszczam w mniejszej ilości
wody, dokładnie mieszam, odstawiam do przestudzenia. Ubijam
śmietanę, a następnie stopniowo dodaje przestudzoną
galaretkę. Tak przygotowaną masę przekładam na górną warstwę
herbatników. Wkładam na 1,5 godziny do lodówki.