ßßß Cookit - przepis na Jeżynowo malinowy sernik na zimno.

Jeżynowo malinowy sernik na zimno.

nazwa

Wykonanie

Składniki:
biszkopty ( ja użyłam podłużnych, cienkich - lecz mogą być również inne),
150g malin,
140g jeżyn,
500g mascarpone,
1kg jogurtu greckiego,
4 łyżki cukru pudru,
6 galaretek ( ja dałam wiśniowe ).
Przygotowanie:
Pierwsza warstwa:
Dno formy (wymiary:25cmX38cm) wyłożyć biszkoptami.
Druga warstwa :
2 galaretki rozpuścić w małej ilości wody, ostudzić.
Mascarpone zmiksować z jogurtem greckim i dwiema łyżkami cukru pudru. Dodać maliny, nadal miksować. Na koniec dodać rozpuszczoną, ostudzoną galaretkę i połączyć z masą ( używając nadal miksera). Spróbować masę na smak czy jest wystarczająco słodka. W razie konieczności dodać więcej cukru pudru. Gotową masę malinową wylać do formy na biszkopty i włożyć do lodówki. Pozostawić do stężenia - nie trwa to długo.
Trzecia warstwa:
Zrobić tak samo jak warstwę drugą z użyciem jeżyn zamiast malin. Wylać masę jeżynową na masę malinową i pozostawić w lodówce do stężenia.
Czwarta warstwa:
2 galaretki rozpuścić w 500ml wody, pozostawić do ostygnięcia. Gdy ostygną włożyć do lodówki. Tężejącą już galaretkę wylać na górę ciasta. Pozostawić do całkowitego stężenia.
Smacznego!!!
Źródło:http://wkuchniumoniki.blogspot.com/2014/09/jezynowo-malinowy-sernik-na-zimno.html