ßßß Cookit - przepis na Stek wołowy po staropolsku

Stek wołowy po staropolsku

nazwa

Wykonanie

Cześć =) Tym razem prezentujemy wersję steka T-bone w wykonaniu Agnieszki =)
W ostatni weekend postanowiliśmy oboje zrobić tego typu steki i porównać efekty.
Maciek robił stek polski na sposób amerykański - minimalistycznie przyprawiony tylko solą i pieprzem. Agnieszka zrobiła amerykański stek w smakach staropolskich,
przy użyciu Marynaty Staropolskiej, którą Maciek przysłał mi w prezencie =)
Dodatkowym elementem smakowym jest lebiodka, ziele rosnące na terenie całej Polski i często zwane dzikim majerankiem, a w ostatnich czasach znane pod międzynarodową nazwą oregano.
Potrzebne będą:
- duży stek wołowy T-bone o grubości ok. 2,5 cm
- olej rzepakowy
- Marynata Staropolska Kamis
- sól morska
- świeżo mielony pieprz
- kilka listków świeżej lebiodki
Sposób wykonania:
1) Stek osuszamy ręcznikiem papierowym i posypujemy niedużą ilością soli, pieprzu oraz słuszną warstwą Marynaty Staropolskiej, a następnie nacieramy olejem rzepakowym i odstawiamy na ok. godzinę w temperaturze pokojowej.
2) Rozgrzewamy patelnię grillową, lub ruszt grilla węglowego i grillujemy stek ok. 4-5 minut z każdej strony. Po tym czasie stek będzie półkrwisty. Można wydłużyć czas smażenia o kolejne 3-4 minuty, jeżeli preferujemy wołowinę bardziej dopieczoną w środku.
3) Po usmażeniu, odstawiamy stek, przykryty folią aluminiową, żeby nie wystygł, na ok. 10 minut. W tym czasie temperatura wewnętrzna oraz soki rozejdą się równomiernie po całym mięsie.
4) Na talerzu dekorujemy mięso listkami lebiodki, której smak i aromat połączy się pod wpływem ciepła ze smakiem mięsa.
Steki podajemy z dowolnymi dodatkami. Na zdjęciu - domowe frytki oraz grillowane pieczarki portabella.
Do steków świetnie pasuje wytrawne czerwone wino, np. typu Cabernet Sauvignon lub Claret.
Smacznego =)
Źródło:http://kasztanowakuchnia.blogspot.com/2014/04/stek-woowy-po-staropolsku.html