Wykonanie
Uwielbiam
ryby i jem je bardzo często.
Łosoś jednak jest
rybą, do której staram się dopiero przekonać, ponieważ jest to
ryba specyficzna.
Łosoś ma
pomarańczowo - różowe
mięso i zawiera mnóstwo witamin.Na dobre zadomowił się na
polskich stołach.
Łosoś jest
rybą morską. Najczęściej spotykany w
polskich sklepach jest
łosoś norweski i pacyficzny.
Łosoś bałtycki z kolei zagrożony jest wyginięciem.Jedna porcja
łososia zaspokaja dzienne zapotrzebowanie na jod i potas.Dziś chciałbym zaprezentować przepis na
łososia, który dostałem od mojej czytelniczkii zarazem koleżanki - Agnieszki, która pomaga prowadzić mi tego bloga =)Zapraszam do lektury przepisu, który znajduje się pod zdjęciem i zachęcam do samodzielnego przygotowania, ponieważ naprawdę warto! =)
Składniki:-
łosoś-
kuskus-
brokuły-
pieczarki- mieszanka
ziół włoskich-
ostra paprykaSposób wykonania:1) Ważne jest, żeby
łosoś był świeży i gruby. Kroimy go na kawałki, przyprawiamy
ziołami włoskimi i
ostrą papryką, a następnie pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 220 st. C nie dłużej niż 15 minut, żeby w środku był apetycznie wilgotny i aksamitny.2)
Pieczarki podsmażamy na patelni.3)
Brokuły gotujemy (możemy ugotować go również na parze). W przypadku
brokuła należy uważać, żeby go nie rozgotować.4) Osobno gotujemy również
kuskus.Smacznego =)A do tego - obowiązkowo lampka dobrego
wina