Wykonanie

Kochani dzisiaj kilka słów o tym jak poradzić sobie z
ośmiornicą, jak ją obrać i przygotować do dalszej obróbki.
Ośmiornicę można kupić już w większości sklepów, polecam kupować tą zamrożoną,
mięso zamrożonej
ośmiornicy jest po prostu bardziej kruche i miękkie. Jak kupicie świeżą, to dobrze jest ją zamrozić choćby na noc. Ewentualnie świeżą możecie tłuczkiem poobijać, ale nie zawsze
daje to 100% efekt.Kładziemy na desce.

Usuwamy twardy element od strony macek, możecie to zrobić nożem lub dłońmi.

Następnie, odcinamy "głowę".

Odcinamy część łączącą głowę z resztą
ośmiornicy. Ten element wyrzucamy.

Następnie, "głowę", płukamy pod bieżącą
wodą i odwracamy na drugą stronę.

Energicznym ruchem ściągamy skórę.


Aż całą usuniemy. Skórę wyrzucamy.

W garnku zagotuj
wodę z odrobiną
oliwy i
soli.
Ośmiornicę stopniowo zanurzamy we wrzątku.




Wtedy jej odnóża ładnie się skręcą.


Czynność wykonujemy 3-krotnie.
Potem wrzucamy
ośmiornicę na wrzątek na 5 minut.

Za pomocą łyżki cedzakowej wyjmujemy z garnka.


Tak przygotowaną
ośmiornicę możemy poddawać dalszej obróbce.



Przepis na
ośmiornicę już wkrótce!;-)Zapraszam na Facebooka SmykWKuchni.