Wykonanie
Przepis konkursowy nadesłany przez
Panią Katarzynę Prosińska

SKŁADNIKI:1. 1 kg
ziemniaków2. 1
jajko3.
Mąka ziemniaczana4. 1/2 łyżeczki
soliDODATKOWO:1. SkwarkiPRZYGOTOWANIE:1.
Ziemniaki obieramy, myjemy i gotujemy w osolonej wodzie.2. Ugotowane i wystudzone
ziemniaki mielimy lub przeciskamy przez praskę.3.
Ziemniaki wkładamy do miski, dzielimy na cztery równe części. Jedną część wyjmujemy i w jej miejsce wsypujemy
mąkę ziemniaczaną. Dodajemy resztę
ziemniaków,
jajko,
sól do smaku i zagniatamy ciasto.4. Z ciasta formujemy okrągłe kluseczki, w każdej robimy wgłębienie.5. Tak przygotowane kluski gotujemy w garnku z wrzącą i osoloną
wodą. Od momentu wypłynięcia gotujemy jeszcze około 2 minut.6. Gotowe kluski podajemy ze skwarkami.