Wykonanie
Opis autorki:Taki blok pamiętam z czasów dzieciństwa. Taki prosty z
herbatnikami i
orzechami… Mój dodatkowo wzbogacony jest o suszone
banany i
orzeszki ziemne…
Składniki:250 g
margaryny100 g
cukru1 łyżka
kakao100 ml
mleka1,5 szklanki
mleka w proszku (pełnego)1 paczka
herbatników50 g mieszanki studenckiej50 g suszonych
bananówKolorowe draże do dekoracjiW garnku rozpuszczamy
margarynę,
cukier,
kakao i
mleko. Cały czas mieszamy aby masa nam się nie przypaliła. Zestawiamy z ognia, dajemy
mleko w proszku i dokładnie łączymy. Na końcu dodajemy pokruszone
herbatniki, mieszankę studencką i suszone
banany. Masę przelewamy do wyłożonej papierem do pieczenia tortownicy (18 cm). Na wierzchu układamy kolorowe jajeczka, delikatnie dociskając. Blok wstawiamy do lodówki najlepiej na całą noc.