Wykonanie
Barszcz czerwony zaraz obok
żurku należy do moich ulubionych zup. Jakiś czas temu publikowałam przepis na barszczyk wiosenny i jego pasteryzację . Dziś proponuję barszcz kiszony.Przygotowany wg tego przepisu przelewam do mniejszych buteleczek, a kiedy mnie najdzie ochota to wystarczy dolać odrobinę
bulionu i tradycyjna, domowa zupa gotowa. Polecam!

Składniki:1 kg
buraków ćwikłowych,1 pęczek
włoszczyzny,1 główka
czosnku,3 litry
wody,2 łyżeczki
soli.Wykonanie:Warzywa obrać, pokroić w plastry, włożyć do słoja i zalać gorącą, osoloną
wodą. Położyć w ciepłe miejsce, przykryć i zostawić przynajmniej na tydzień. Podczas kiszenia zbieramy szumowiny, następnie przelewamy do butelek i przechowujemy w chłodnym miejscu.