Wykonanie
Ziemniaki to jedne z najbardziej popularnych warzyw goszczących na
polskich stołach. U mnie również zdecydowanie często się pojawiają. Staram się zatem urozmaicić nieco ich podanie- np. robiąc ziemniaczane wachlarzyki z
boczkiem- zapiekane z
żółtym serem. Wyglądają ciekawie, a smakują jeszcze wyborniej :) Nawet największe niejadki się skuszą!
Składniki:
Ziemniaki
Boczek wiejski wędzony
Przyprawy według uznania
Ser żółty (niekoniecznie)Wykonanie:
Ziemniaki obrać i pokroić w plastry tak, aby z jednej strony były połączone.
Boczek wędzony kroimy w plastry i wkładamy w ziemniaczki, delikatnie aby nie rozwarstwić.
Jeżeli
boczek jest mało słony, przyprawiamy według uznania (polecam
sól czosnkową) i pieczemy w temperaturze 200°C około 30 minut. Pod koniec możemy posypać
żółtym serem ale nie koniecznie.PS: w sezonie grillowym proponuję zawinąć każdy ziemniaczek w folię aluminiową i przypiec na grillu!