Wykonanie
Składniki na sernik:-
serek twarogowy chudy 0% Emilki 200 g-
twaróg półtłusty Maluta 150 g (ogólnie dałabym chudy ale wykańczam składniki po diecie tłuszczowej...)-
serek naturalny homogenizowany Vitello (z Biedronki) 200 g- 5 białej jaj + szczypta
soli- słodzik w płynie- esencja waniliowa lub
aromat waniliowy do ciast- mrożone
maliny 140 g-
galaretka truskawkowa bez
cukru (zakup z guiltfree.pl) firmy Simply Delish + 500 ml
wody do jej przygotowaniaPiekarnik nagrzewamy do 150°C. Blaszkę 24x30 cm wykładamy folią aluminiową.
Białka jaj ubijamy ze szczyptą
soli, słodzikiem w płynie na sztywną pianę.
Serek homogenizowany i
twaróg łączymy razem przy pomocy miksera, dodajemy
serek Emilki - miksujemy, jeszcze
aromat waniliowy, trochę ubitej piany i mieszamy szpatułką/łyżką. Dodajemy resztę
białek i dalej delikatnie mieszamy. Ewentualnie dosładzamy jeszcze słodzikiem.Masę wylewamy na blaszkę (ja wyłożyłam swoją papierem ale lepiej sprawdzi się folia aluminiowa, ponieważ ciasto jest wilgotne, a z folią łatwiej będzie wyciągnąć ciasto z blaszki, ewentualnie używamy tortownicy) i wygładzamy równo po całości. Układamy zamrożone
malinki i lekko je dociskamy. Przykrywamy folią aluminiowa na pierwsze 20 minut pieczenia, ponieważ nie chciałam żeby się za bardzo zarumieniło. Kolejne 20 pieczemy bez foli. Po 40 minutach sernik powinien być jak "gąbeczka" i to oznacza koniec pieczenia. Chłodzimy w otwartym piekarniku. Następnie wkładamy do lodówki aby masa mocniej stężała (lub wystawiamy na balkon jeśli jest chłodno).W czasie pieczenia przygotowujemy
galaretkę. Zawartość opakowania rozpuszczamy w 100 ml zimnej przygotowanej
wody. Gotujemy 400ml
wody. Gorącą
wodę mieszamy z wcześniej rozpuszczoną
galaretką. Studzimy a następnie tężejącą
galaretkę wylewamy na ostudzony sernik.
Galaretka jest słodka sama w sobie także nie dosładzamy jej. Generalnie nie polecam jej za często z uwagi na to, że jest słodzona
między innymi aspartamem - który jak się okazuje jest rakotwórczy. Także wybierając słodziki omijamy te z aspartamem - najlepsze są podobno te z sukralozy.Ponownie schładzamy sernik i przechowujemy go w lodówce.







Składniki odżywcze w 100 g sernika (w
sumie 1200 g):
Białko: 7,48 gWęglowodany: 2 , 62 gTłuszcze: 1 , 94 gKcal: 93Natomiast w 1 porcji około 50 g:
Białko: 3,74 gWęglowodany: 1 , 31 gTłuszcze: 0 , 97 gKcal: 46Sernik nie ma
spodu z ciasta i dzięki temu jest jeszcze mniej kaloryczny! :)