Wykonanie
Kolejny przepis
dyniowy, tym razem w formie babeczki sernikowej.Składniki:- puree z dyni pieczonej 150 g-
serek typu cream cheese (philadelphia) - ja tym razem użyłam odpowiednika z Lidla - Linessa light cream cheese 200 g-
masło 50 g- 2
jajka- pół łyżeczki
cynamonu (ok. 3 g)- kilka kropli
olejku rumowego do ciast- słodzik w płynie (ile chcemy)- mielone
siemię lniane 20 gPotrzebna będzie sylikonowa forma do babeczek, najlepiej taka na minimum 10 sztuk oraz spray beztłuszczowy PAM.
Serek przełożyć do miski, dodać
masło i wstawić do mikrofalówki na około 1 minutę. Dodać puree z dyni, 2
jajka,
cynamon,
olejek rumowy oraz dosłodzić słodzikiem do smaku. Wszystko razem zmiksować do połączenia składników.Piekarnik nagrzać do 160ºC. Przygotować blaszkę, na której zmieści się forma sylikonowa do babeczek. Zagotować
wodę w czajniku.Do blachy wsadzić formę sylikonową. Na dno foremek wysypać mielone
siemię lniane - około 2 g na jedną sztukę. Następnie wylewać do foremek masę
serową.Do blaszki wlać wrzącą
wodę do 1/2 wysokości formy. Piec około 30 minut. Następnie wsadzić do lodówki na około 30minut. Wyjąć z formy na talerz i przewrócić do góry nogami. I gotowe :)Z podanej porcji wychodzi równo 10 sztuk.


Składniki odżywcze dla jednego sernika (ok. 47 g po upieczeniu):
Białko: 6,31 gWęglowodany: 1 , 88 gTłuszcze: 8 , 94 gKcal: 115