ßßß Cookit - przepis na BABECZKOWE SERNICZKI Z DYNIĄ

BABECZKOWE SERNICZKI Z DYNIĄ

nazwa

Wykonanie

Kolejny przepis dyniowy, tym razem w formie babeczki sernikowej.
Składniki:
- puree z dyni pieczonej 150 g
- serek typu cream cheese (philadelphia) - ja tym razem użyłam odpowiednika z Lidla - Linessa light cream cheese 200 g
- masło 50 g
- 2 jajka
- pół łyżeczki cynamonu (ok. 3 g)
- kilka kropli olejku rumowego do ciast
- słodzik w płynie (ile chcemy)
- mielone siemię lniane 20 g
Potrzebna będzie sylikonowa forma do babeczek, najlepiej taka na minimum 10 sztuk oraz spray beztłuszczowy PAM.
Serek przełożyć do miski, dodać masło i wstawić do mikrofalówki na około 1 minutę. Dodać puree z dyni, 2 jajka, cynamon, olejek rumowy oraz dosłodzić słodzikiem do smaku. Wszystko razem zmiksować do połączenia składników.
Piekarnik nagrzać do 160ºC. Przygotować blaszkę, na której zmieści się forma sylikonowa do babeczek. Zagotować wodę w czajniku.
Do blachy wsadzić formę sylikonową. Na dno foremek wysypać mielone siemię lniane - około 2 g na jedną sztukę. Następnie wylewać do foremek masę serową.
Do blaszki wlać wrzącą wodę do 1/2 wysokości formy. Piec około 30 minut. Następnie wsadzić do lodówki na około 30minut. Wyjąć z formy na talerz i przewrócić do góry nogami. I gotowe :)
Z podanej porcji wychodzi równo 10 sztuk.
Składniki odżywcze dla jednego sernika (ok. 47 g po upieczeniu):
Białko: 6,31 g
Węglowodany: 1 , 88 g
Tłuszcze: 8 , 94 g
Kcal: 115
Źródło:http://nienudnadieta.blox.pl/2013/09/BABECZKOWE-SERNICZKI-Z-DYNIA.html