Wykonanie
Siemianka. Owsianka w wersji
paleo. Na ten smaczny (i dość intrygujący!) pomysł trafiłam wczoraj wieczorem, przeglądając apetycznego bloga CookItLean . Siemianka - ta nazwa od razu wzbudziła we mnie pozytywne emocje i sprawiła, że postanowiłam jak najszybciej przekonać się o jej smaku. Dodatkowo siemianka jest kokosowa, a kto mnie zna, kto odwiedza regularnie mojego bloga, ten wie, że
kokosowe smaki są jednymi z moich ulubionych. Poza tym właśnie wczoraj w mojej lodówce "zamieszkało"
mleczko kokosowe, więc nie mogło być inaczej: kokosowa siemianka na śniadanie! Dwie i pół porcji, bo śniadanie jem dzisiaj w towarzystwie. I to nie byle jakim! Dzisiaj zamieniam się w Super Ciocię
Magdę i karmię nie tylko siebie, ale również małego szkraba o imieniu Krzyś i jego mamę. Mam nadzieję, że pokochają siemiankę! Jak dla mnie: jedno z lepszych śniadań, jakie ostatnio
jadłam! Wprowadziłam kilka własnych modyfikacji do przepisu i powstała prawdziwa kokosowa chmurka z lekką nutą
cynamonu i
wanilii.To
śniadaniowe niebo!



/inspiracja: www.cookitlean.pl /Przepis (dwie porcje):1 puszka
mleczka kokosowego2 łyżki mielonego
siemienia lnianego2
jajka (osobno
żółtko i
białko)1 łyżeczka
cynamonuziarenka z 1
laski waniliiOddzielić
białka od
żółtek.
Białka ubić na sztywną pianę.
Żółtka zmiksować na gładką masę.
Mleko kokosowe umieścić w rondelku i podgrzać, aż całkowicie się rozpuści. Zmniejszyć ogień, dodać
cynamon, ziarenka
wanilii i
siemię lniane. Gotować przez kilka minut, cały czas mieszając. Dodać zmiksowane
żółtka. Rondelek zdjąć z ognia. Następnie dodać ubitą pianę z
białek i delikatnie wymieszać. Rozłożyć do miseczek. Podawać.