Wykonanie
Kolejne
ciastka, w wersji ograniczającej węglowodany.Składniki:100 g
mąki migdałowej (zmielone
migdały)100 g
otrębów owsianych75 g
suszonej żurawiny50 g
serka twarogowego 0% tłuszczu1
jajko100 g
masła2 łyżeczki
stewii1 łyżeczka
proszku do pieczeniaMigdały rozdrobnić w blenderze razem z
otrębami owsianymi,
żurawinę drobno posiekać lub dodać do wcześniej zmielonych
migdałów i
otrębów i rozdrobnić. Dosypać
stewię oraz
proszek do pieczenia, dodać
jajko.
Masło rozpuścić i wlać do pozostałych składników. Dobrze wymieszać, wstawić do lodówki na 20 min lub zamrażarki na około 5 minut, aby masa trochę stwardniała.Piekarnik nagrzać do 175ºC, blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia. Wyjąć z lodówki/zamrażarki surowe ciasto. Uformować kuleczki i rozpłaszczyć je na blaszce. Piec około 15 minut, aż się lekko zarumienią.



Składniki odżywcze dla całej porcji (u mnie 37 szt):
Białko: 44,7 gWęglowodany: 116 gTłuszcze: 148 gKcal: 1938Składniki odżywcze dla 1
ciastka (około 10 g):
Białko: 1,2 gWęglowodany: 3 , 14 gTłuszcze: 4 gKcal: 54 , 5